Το Σύστημα Σένγκεν αντιμετωπίζει σοβαρές ευπάθειες ασφαλείας, που ενδέχεται να το καταστήσουν ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις. Το Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών Σένγκεν, το οποίο χρησιμοποιείται από τις συνοριακές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση παράνομων μεταναστών και εγκληματιών σε πραγματικό χρόνο, αποκαλύπτεται ότι έχει πληθώρα ευπαθειών σε επίπεδο λογισμικού και ασφάλειας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το πρακτορείο Bloomberg και τον ερευνητικό ιστότοπο Lighthouse Reports, η ανησυχία αυτή προκύπτει από έγγραφα και εμπιστευτικές εκθέσεις ελέγχου που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους.
Το 2024, ελεγκτής της ΕΕ διαπίστωσε ότι το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν II (SIS II) είχε χιλιάδες προβλήματα κυβερνοασφάλειας, τα οποία χαρακτήρισε υψηλής σοβαρότητας. Αυτό προκύπτει από έλεγχο που επιβεβαίωσε ότι ο υπερβολικός αριθμός λογαριασμών με πρόσβαση διαχειριστή στη βάση δεδομένων δημιουργούσε σοβαρές ευπάθειες, εκθέτοντας το σύστημα σε εσωτερικούς κινδύνους.
Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν διαρρεύσει δεδομένα του SIS II, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια πιθανή παραβίαση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια πολίτες. Το SIS II, που εφαρμόστηκε το 2013, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της πανευρωπαϊκής στρατηγικής ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, χρησιμοποιώντας προηγμένες ψηφιακές και βιομετρικές τεχνολογίες.
Μια διαρροή θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει την αποφυγή της ανίχνευσης από ένα καταζητούμενο άτομο. Το σύστημα, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για υπόπτους τρομοκρατίας και άτομα με εκκρεμή εντάλματα, ανησυχεί για την προοπτική του να ενσωματωθεί σε πιο προσβάσιμα δίκτυα στο μέλλον.
Οι ανακρίβειες του συστήματος σχετίζονται και με τις προμήθειες των τεχνολογικών υπηρεσιών, κάτι που επισημαίνεται ως πηγή αδυναμίας. Οι συνέπειες της εξάρτησης από εργολάβους για τη διαχείριση κρίσιμων υποδομών καταδεικνύουν την ανάγκη για στρατηγική προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια της ΕΕ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr