Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να βλάπτουν σοβαρά το ήπαρ

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να βλάπτουν σοβαρά το ήπαρ

Μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους των αναψυκτικών διαίτης για την υγεία του ήπατος. Μεγάλης κλίμακας μελέτη έδειξε ότι οι τακτικοί καταναλωτές τόσο ζαχαρούχων όσο και light αναψυκτικών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο ήπαρ. Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο γαστρεντερολογίας UEG Week 2025 στο Βερολίνο, περιλάμβανε 123.788 ενήλικες και ανέδειξε τις ανησυχίες για τις επιδράσεις των αναψυκτικών στην υγεία του ήπατος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα από 250 γραμμάρια αναψυκτικών την ημέρα, είτε αυτά ήταν ζαχαρούχα είτε light, εμφάνιζαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικής δυσλειτουργικής στεατικής ηπατικής νόσου (MASLD). Μάλιστα, παρατηρήθηκε αύξηση 60% στις πιθανότητες για εκείνους που κατανάλωναν light αναψυκτικά, σε σύγκριση με 50% για τους καταναλωτές ζαχαρούχων αναψυκτικών.

Τα ευρήματα της μελέτης εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την κοινή πεποίθηση ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι αβλαβή. Κατά τη διάρκεια 10,3 ετών παρακολούθησης, 1.178 άτομα παρουσίασαν MASLD, και 108 απεβίωσαν λόγω ηπατικών προβλημάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κατανάλωση light αναψυκτικών φάνηκε να σχετίζεται ισχυρότερα με τη θνητότητα από ηπατικές παθήσεις.

Ο δρ Λίχε Λιου, κύριος συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι ενώ τα ζαχαρούχα αναψυκτικά έχουν εξεταστεί διεξοδικά, η επιρροή των light επιλογών δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Οι ερευνητές προτείνουν περιορισμό της κατανάλωσης και των δύο τύπων αναψυκτικών, προκειμένου να προληφθούν σοβαρές καταστάσεις υγείας, και ενθαρρύνουν την αντικατάσταση τους με νερό για την καλύτερη υγεία του ήπατος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play