Τα αβγά αποκαθιστούν τη φήμη τους μειώνοντας την κακή χοληστερόλη

Τα αβγά αποκαθιστούν τη φήμη τους μειώνοντας την κακή χοληστερόλη

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα αβγά δεν επιβαρύνουν την κακή χοληστερόλη, αντίθετα με ό,τι πιστευόταν. Τα αβγά, τα οποία επί σειρά ετών θεωρούνταν υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερόλης, τώρα ανακτούν τη φήμη τους χάρη σε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA). Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό *The American Journal of Clinical Nutrition*, αποδεικνύει ότι οι πραγματικοί ένοχοι για την αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης είναι τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται σε τροφές όπως το μπέικον και τα λουκάνικα. Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση δύο αβγών ημερησίως, μέσα σε μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και να συμβάλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η πρόσληψη χοληστερόλης από τα αβγά δεν αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τζον Μπάκλεϊ, επικεφαλής της έρευνας, ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η αξία των αβγών στη διατροφή μας. Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε χοληστερόλη, περιέχουν πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι εκείνα που πραγματικά προκαλούν την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι η μελέτη αυτή διαχώρισε τις επιδράσεις της χοληστερόλης από αυτές των κορεσμένων λιπαρών. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης και όχι τα αβγά. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιεί ότι θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στα μπέικον και τα λουκάνικα που καταναλώνουμε και όχι στα αβγά.

Ο δρ Μπάκλεϊ καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις που υποστηρίζουν τα αβγά ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή, προτρέποντας τους καταναλωτές να μην ανησυχούν για την κατανάλωσή τους αλλά να είναι προσεκτικοί με τις συνοδευτικές τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play