Τα ελληνικά ξενοδοχεία κατατάσσονται πρώτα στην Ευρώπη σε έσοδα και ποσοστά πληρότητας

Τα ελληνικά ξενοδοχεία κατατάσσονται πρώτα στην Ευρώπη σε έσοδα και ποσοστά πληρότητας

Ελληνικά ξενοδοχεία ηγούνται στην Ευρώπη σε έσοδα και πληρότητα, καταδεικνύοντας τη δυναμική της χώρας στον τουρισμό. Τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέκτησαν την κορυφή στους πίνακες κατάταξης μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών τον Μάιο του 2025, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) όσο και στα ποσοστά πληρότητας, σύμφωνα με νέα έκθεση της MKG Consulting. Η επίδοση αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Η RevPAR στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 14,9%—η μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις μελετημένες χώρες—ενώ η πληρότητα ανήλθε κατά 9,8 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση στην ήπειρο. Παράλληλα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) παρέμεινε σταθερή με ελαφρά μείωση 0,3%, κάτι που αντικατοπτρίζει μια στρατηγική διατήρησης ανταγωνιστικής τιμολόγησης.

Στην πραγματικότητα, η μέση RevPAR στην Ελλάδα ανήλθε σε 154,70 ευρώ τον Μάιο του 2025, από 134,70 ευρώ τον Μάιο του 2024. Αυτή η τιμή τοποθετεί την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ιταλία, η οποία παρουσίασε RevPAR 162 ευρώ. Η Ελβετία ακολούθησε στην τρίτη θέση με 141 ευρώ, ενώ οι Κάτω Χώρες (140 ευρώ), η Πορτογαλία (134,50 ευρώ) και η Ισπανία (129,50 ευρώ) συμπλήρωσαν την κατάταξη.

Οι επιδόσεις των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη παρέμειναν σταθερές τον Μάιο του 2024, αλλά εμφάνισαν μεγαλύτερη ποικιλία τον Μάιο του 2025. Παραδοσιακές αγορές όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία είδαν μικτά αποτελέσματα, ενώ χώρες όπως η Λετονία (+17,9%), η Αυστρία (+14,8%), η Πολωνία (+13,2%) και η Γερμανία (+11,9%) κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη. Η αύξηση στη Γερμανία υποστηρίχθηκε από τον τελικό του Champions League, ενώ η Ισπανία είδε αύξηση 8% στις τιμές δωματίων και καλές καιρικές συνθήκες.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο ξενοδοχειακός τομέας κατέγραψε αύξηση 4,7% στη RevPAR, κυρίως λόγω αύξησης 2,4% στις μέσες ημερήσιες τιμές και 1,6 ποσοστιαίων μονάδων στην πληρότητα. Οι μεσαίας κατηγορίας και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές της ανάπτυξης, με αυξήσεις RevPAR 5,1% και 6,2% αντίστοιχα, παράλληλα με βελτιώσεις στην πληρότητα 2,6 και 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μοναδική αγορά που κατέγραψε πτώση στη RevPAR (-1,8%), με επίπεδα πληρότητας και πτώση στην ADR να ολοκληρώνουν μια ήπια απόδοση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play