Μελέτη δείχνει ότι τα φράγματα επηρεάζουν τη ροή των ποταμών και τη θέση των πόλων της Γης. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στη ροή των ποταμών αποδεικνύονται τόσο δραστικές, ώστε επηρεάζουν την περιστροφή της Γης, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία δύο αιώνες συγκρατούν τόσο μεγάλες ποσότητες νερού που οι γεωγραφικοί πόλοι της Γης έχουν μετατοπιστεί κατά ένα μέτρο.
Η συγκέντρωση νερού σε τεχνητούς ταμιευτήρες προκαλεί αλλαγές στην κατανομή μάζας της Γης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την περιστροφή της, παρομοιάζοντας την κατάσταση με μια σβούρα που γέρνει όταν προστίθεται επιπλέον μάζα. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οποιαδήποτε μετακίνηση μάζας εντός της Γης ή στην επιφάνειά της μπορεί να αλλάξει τον προσανατολισμό του άξονα περιστροφής σε σχέση με τον φλοιό της Γης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, αναλύει τη θέση και τον όγκο 7.000 ταμιευτήρων παγκοσμίως, οι οποίοι κατασκευάστηκαν μεταξύ 1835 και 2011. Η συνολική ποσότητα νερού που συγκρατούν αντιστοιχεί σε πτώση της στάθμης των ωκεανών κατά 21 εκατοστά. Ειδικότερα, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα, το μεγαλύτερο στον κόσμο, συγκρατεί 39 κυβικά χιλιόμετρα νερού.
Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι η κατασκευή φραγμάτων είχε δύο κύριες φάσεις. Στην πρώτη φάση, από το 1835 έως το 1954, ο βόρειος πόλος μετατοπίστηκε κατά 20,5 εκατοστά προς τον 103ο μεσημβρινό, λόγω των ταμιευτήρων που δημιουργήθηκαν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Στη δεύτερη φάση, από το 1954 έως το 2011, η κατασκευή περισσότερων φραγμάτων στην Ανατολική Αφρική και την Ασία πρόσθεσε μάζα στις αντίθετες περιοχές του πλανήτη, με αποτέλεσμα μια επιπλέον μετατόπιση του βόρειου πόλου κατά 57 εκατοστά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από το 1825 έως το 2011, οι πόλοι της Γης μετατοπίστηκαν συνολικά κατά 113 εκατοστά, με τα 104 εκατοστά να αντιστοιχούν στον 20ό αιώνα. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η αποθήκευση νερού πίσω από τα φράγματα μειώνει τη στάθμη των ωκεανών και ανακατανέμει τη μάζα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Νατάσα Βάλεντσιτς.
Η ανακατανομή αυτή δεν έχει σημαντικές πρακτικές συνέπειες, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε η Βάλεντσιτς. Επιπλέον, οι γεωγραφικοί πόλοι της Γης μετατοπίζονται κατά αρκετά μέτρα ετησίως για διάφορους άλλους λόγους, όπως η κίνηση του μανδύα και του πυρήνα της Γης, η αναπήδηση εκτάσεων που κάλυπταν παγετώνες, αλλά και οι ισχυροί σεισμοί.
Πηγή περιεχομένου: in.gr