Ανακαλύψτε πέντε συμπεριφορές που μπορεί να βλάψουν την ερωτική σας σχέση και πώς να τις διαχειριστείτε. Μια σχέση σπάνια καταλήγει απότομα. Συνήθως, διαβρώνεται σταδιακά μέσα από μικρές τριβές και παράπονα, μέχρι να έρθει εκείνη η καθοριστική στιγμή που ξεχειλίζει το ποτήρι. Όπως υποστηρίζουν ψυχοθεραπευτές που έχουν εργαστεί με ζευγάρια, υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που αν δεν αναγνωριστούν και δεν διαχειριστούν, μπορούν να αποδυναμώσουν ακόμα και τις πιο ισχυρές συνδέσεις.
Η ψευδαίσθηση ότι ο σύντροφός σας μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες σας χωρίς να το εκφράσετε είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη. Ονομάζεται illusion of transparency και οδηγεί σε απογοήτευση. Είναι πιο αποτελεσματικό να εκφράζετε τις ανάγκες σας με σαφήνεια, όπως π.χ. Θα με βοηθούσε πολύ αν έστρωνες το τραπέζι σήμερα.
Αν κρατάτε σκορ στη σχέση σας, μετρώντας ποιος έκανε τι, τότε έχει ήδη μετατραπεί σε ανταγωνισμό. Η ουσιαστική σχέση απαιτεί αυθόρμητη προσφορά και γενναιοδωρία, και όχι υπολογισμούς για το ποιος έχει προσφέρει περισσότερα.
Επίσης, η παθητική επιθετικότητα, με σιωπηλές τιμωρίες και υπαινιγμούς, δεν οδηγεί σε λύση, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση. Μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η δυσαρέσκεια.
Η τάση να θέλετε να κάνετε κουμάντο στη ζωή του/της συντρόφου σας, παρέχοντας συμβουλές χωρίς να ζητηθούν ή σχολιάζοντας τις επιλογές του/της, μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον αλλά συχνά οδηγεί σε έλεγχο. Η ισορροπία χάνεται όταν η σχέση θυμίζει περισσότερο γονέα και παιδί.
Τέλος, το να ακούτε για να απαντήσετε και όχι για να κατανοήσετε είναι ένα άλλο εμπόδιο στις ευτυχισμένες σχέσεις. Η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση αποτελούν τις μεγαλύτερες πράξεις αγάπης.
Αν αναγνωρίζετε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές στον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη. Η επιτυχία σε μια σχέση προέρχεται από την προσπάθεια για βελτίωση και την αναγνώριση των λαθών σας. Στην πραγματικότητα, συνήθως δεν είναι τα λάθη που καταστρέφουν μια σχέση, αλλά η έλλειψη προσπαθειών για να γίνουμε καλύτεροι.
Πηγή περιεχομένου: in.gr