Πυρηνικές επιθέσεις και η αντίδραση των ΗΠΑ: Τα πρώτα 45 λεπτά που κρίνουν την τύχη εκατομμυρίων. Η πυρηνική απειλή παραμένει ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Μέχρι σήμερα, 9 κράτη διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, με πέντε από αυτά να μην είναι μέλη της Συνθήκης μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT). Στο υποθετικό σενάριο που μια πυρηνική επίθεση πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποτρεπτική ικανότητα των πυρηνικών όπλων, που προέρχεται από την εμπειρία της μοναδικής χώρας που έχει χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα.
Βασισμένο σε πληροφορίες από τον Μπρους Μπλερ, πρώην αξιωματικό εκτόξευσης πυραύλων, και τον Ουίλιαμ Πέρι, πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, το άρθρο της Washington Post εξετάζει βήμα-βήμα την αντίδραση των ΗΠΑ στην εκτόξευση ICBMs από εχθρικές χώρες. Το πιθανότερο είναι οι δύο μόνες χώρες που θα χτυπήσουν είναι η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες διαθέτουν ικανότητες πυρηνικής εκτόξευσης με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Η διαδικασία ανίχνευσης ξεκινά αμέσως. Οι δορυφόροι των ΗΠΑ ανιχνεύουν την εκτόξευση σχεδόν ακαριαία, καθώς οι πύραυλοι απογειώνονται, και μέσα σε μόλις ένα λεπτό οι πληροφορίες διαβιβάζονται στις στρατηγικές διοικήσεις. Στην εξέλιξη της αντίδρασης, η εκτίμηση της απειλής γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, με τη διοίκηση να ενημερώνει τον πρόεδρο, ο οποίος καλείται να αποφασίσει για την ενδεχόμενη αντεπίθεση.
Επιπλέον, η ταχύτητα αντίδρασης κρίνεται κρίσιμη. Λιγότερο από μία ώρα μετά την εκτόξευση, οι ICBMs των ΗΠΑ αρχίζουν να πλήττουν τους στόχους τους, ενώ οι απώλειες και η μόλυνση είναι ανυπολόγιστες. Η προοπτική ενός πυρηνικού χειμώνα και η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πιθανές συνέπειες, εφόσον μια τέτοια σύγκρουση εκδηλωθεί.
Πηγή περιεχομένου: in.gr