Η υποψηφιότητα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα εν μέσω σημαντικών διπλωματικών εξελίξεων. Η υποψηφιότητα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων διπλωματικών πηγών. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν μπορεί να σχολιάσει την επιλογή κάθε χώρας για εκπροσώπηση.
Η διαδικασία της ακρόασης, που θα ξεκινήσει στις 10:00 τοπική ώρα Ουάσινγκτον, είναι κρίσιμη καθώς, μετά την ολοκλήρωσή της, απαιτείται η επικύρωση του διορισμού από την Ολομέλεια της Γερουσίας. Η Γκίλφοϊλ προγραμματίζει να αναχωρήσει για την Αθήνα αμέσως μετά την ορκωμοσία της από τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαψεύσει φήμες που σχετίζονται με την υποψηφιότητά της, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να προωθήσει την ατζέντα Πρώτα η Αμερική. Οι πρώτες αντιδράσεις στη δημόσια σφαίρα για την επιλογή της Γκίλφοϊλ ως πρέσβειρα προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, παρόλο που ο Τραμπ την περιέγραψε ως στενή φίλη και σύμμαχο.
Η επιλογή της Γκίλφοϊλ έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, κυρίως λόγω των προσωπικών της σχέσεων με την οικογένεια Τραμπ. Πολλοί αμφισβητούν αν έχει την επιρροή να μιλήσει με τον πρόεδρο σε περίπτωση κρίσης, όπως μια ενδεχόμενη διαμάχη με την Τουρκία. Ωστόσο, διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι πρέσβεις σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν συνήθως άμεσες επαφές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εκτός αν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα.
Η ανάθεση της πρεσβευτικής θέσης σε πρόσωπα εκτός του διπλωματικού σώματος έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Ωστόσο, πολλοί αναγνωρίζουν ότι η επιλογή μιας προσωπικότητας από τον Τραμπ μπορεί να μην συνεπάγεται απαραίτητα υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων. Ο διορισμός της Γκίλφοϊλ θα μπορούσε να προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή.
Οι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι οι μηχανισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διασφαλίζουν ότι οι πρεσβείες παραμένουν προσηλωμένες στις αποστολές τους, ανεξαρτήτως της πολιτικής ηγεσίας, και πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες είναι πάντα προσαρμοσμένες στα εθνικά τους συμφέροντα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr