Η Ταϊβάν προγραμματίζει επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι της Κίνας. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του προγραμματίζει την αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της νήσου να αντιμετωπίσει την απειλή μιας πιθανής εισβολής από την Κίνα. Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την αποτροπή προσθέτοντας κόστη και αβεβαιότητες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Πεκίνου όσον αφορά τη χρήση βίας, δήλωσε ο Λάι σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν ως κινεζική επαρχία, η οποία αναμένει την επανένωσή της με την ηπειρωτική χώρα, και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική πίεση που ασκεί το Πεκίνο στις αρχές της Ταϊπέι έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Ο Λάι, ηγέτης του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, υπογράμμισε τη σημασία της αύξησης των αμυντικών δαπανών σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ το 2026 και 5% μέχρι το 2030, ακολουθώντας τις προτροπές της κυβέρνησης του πρώην προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η στρατηγική για τις στρατιωτικές δαπάνες που παρουσίασε περιλαμβάνει και την απόκτηση σύγχρονων όπλων από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι τις ασύμμετρες αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν.
Η ανακοίνωση του προέδρου Λάι έρχεται μετά την έγκριση της πρώτης πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Ταϊβάν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με αξία 330 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Λάι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η νέα δαπάνη θα ενισχύσει την ανάπτυξη του T-Dome, ενός συστήματος ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην έγκριση του κοινοβουλίου, καθώς το αντιπολιτευόμενο Κουομιντάνγκ, που υποστηρίζει την επαναπροσέγγιση με το Πεκίνο, έχει σημαντική επιρροή στις δημοσιονομικές αποφάσεις. Η νέα πρόεδρος του Κουομιντάνγκ, Τσενγκ Λι-γουέν, έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Η ανακοίνωση του Λάι έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο, με τη νέα πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, να δηλώνει ότι η χώρα της θα μπορούσε να παρέμβει σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν. Αντιδρώντας, η κινεζική κυβέρνηση τόνισε ότι θα καταστείλει κάθε ξένη επέμβαση στην Ταϊβάν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
