Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τους Chicago Sun-Times οδήγησε στη δημιουργία ψεύτικης λίστας βιβλίων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Η εφημερίδα Chicago Sun-Times αποκάλυψε ότι μια καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης που είχε δημοσιεύσει, η οποία περιλάμβανε συστάσεις για βιβλία που δεν υπάρχουν, είχε δημιουργηθεί με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι Chicago Sun-Times χρησιμοποίησαν το ChatGPT για τη σύνταξη άρθρου που περιλάμβανε ανύπαρκτους τίτλους βιβλίων. Το άρθρο, με τίτλο Καλοκαιρινή λίστα ανάγνωσης για το 2025, είχε προσελκύσει αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα chatbots είναι γνωστά για την ικανότητά τους να επινοούν πληροφορίες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ψευδαίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η ανάρτηση ενός συντάκτη του Book Riot επεσήμανε ότι οι τίτλοι που παρατίθενται δεν ανήκουν σε υπαρκτά βιβλία. Η αντίδραση στο γεγονός ήταν έντονη, με πολλούς χρήστες να αμφισβητούν την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν. Ανάμεσα στους αναφερόμενους ψεύτικους τίτλους περιλαμβάνονται έργα συγγραφέων όπως οι Brit Bennett και Min Jin Lee, αν και οι συγγραφείς αυτοί είναι πραγματικοί και γνωστοί.
Η εφημερίδα αντέτεινε ότι εξετάζει το ζήτημα και επιβεβαίωσε τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία της λίστας, ενώ δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις πολιτικές της σχετικά με την εγκυρότητα του περιεχομένου. Η δημοσιογραφική ακεραιότητα επαναφέρεται στο προσκήνιο, καθώς οι Chicago Sun-Times δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr