Θετική γνωμοδότηση στην Ευρώπη για το εμβόλιο που προλαμβάνει τον HIV

Θετική γνωμοδότηση στην Ευρώπη για το εμβόλιο που προλαμβάνει τον HIV

Το νέο εμβόλιο κατά του HIV λαμβάνει έγκριση στην Ευρώπη, προσφέροντας ελπίδες για την καταπολέμηση της επιδημίας. Αντιικό φάρμακο που προλαμβάνει πλήρως τη λοίμωξη από τον HIV με δύο ενέσεις ετησίως έλαβε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, λίγες εβδομάδες μετά την έγκρισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενέσιμο σκεύασμα της αμερικανικής Gilead Sciences έχει χαρακτηριστεί ορόσημο από το UNAIDS, το πρόγραμμα του ΟΗΕ κατά του HIV/AIDS, λόγω της δυναμικής του να αναχαιτίσει μια παγκόσμια επιδημία που συνεχίζεται εδώ και 44 χρόνια. Η λενακαπαβίρη, πιο απλή στη χορήγηση από τα διαθέσιμα χάπια πρόληψης που απαιτούν καθημερινή λήψη, προσφέρει προοπτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, εφόσον η τιμή της μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Οι κλινικές μελέτες που είχαν προηγηθεί έδειξαν ότι είναι σχεδόν 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της λοίμωξης.

Η λενακαπαβίρη ανήκει στους αναστολείς καψιδίου, φάρμακα που συνδέονται στο περίβλημα του HIV και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του. Έχει ήδη λάβει έγκριση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τη θεραπεία κρουσμάτων HIV που δεν αποκρίνονται στη στάνταρ αντι-ιική θεραπεία. Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων για προληπτική χρήση, η τελική έγκριση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνήθως ακολουθεί τις συστάσεις της ρυθμιστικής αρχής. Σύμφωνα με την Gilead, η τελική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται εντός του έτους.

Για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας, καθοριστικός παράγοντας θα είναι η διάθεση της θεραπείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου καταγράφονται τα περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως. Η Gilead έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα παραγωγής γενόσημων σε έξι φαρμακοβιομηχανίες που θα αναλάβουν την διάθεση του φαρμάκου σε 120 χώρες χαμηλού εισοδήματος. Μέχρι να φτάσουν τα γενόσημα, η εταιρεία θα προσφέρει το φάρμακο χωρίς κέρδος στις φτωχότερες χώρες. Ωστόσο, το UNAIDS έχει ασκήσει κριτική στην Gilead για την τιμολογιακή πολιτική της, επικαλούμενο πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι το κόστος της λενακαπαβίρης θα μπορούσε να μειωθεί στα 25 δολάρια ανά έτος ανά ασθενή.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play