Αναλυτική ανάλυση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας και των επιπτώσεών της στις οικονομικές σχέσεις. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε ως «μαζική» την εμπορική συμφωνία που υπεγράφη με την Ιαπωνία την Τρίτη 22 Ιουλίου, η οποία επιβάλλει αμοιβαίους δασμούς 15% στα εισαγόμενα προϊόντα. Η Ιαπωνία θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία που συνάπτει συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των δασμών ανταπόδοσης τον Απρίλιο. Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα φέτος, καθώς και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των δασμών με την Κίνα και τις πρόσφατες συμφωνίες με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, αν και χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί γραπτά κείμενα.
Όπως ανέφεραν οι Financial Times, το 15% είναι χαμηλότερο από το 25% που είχε απειλήσει ο Τραμπ νωρίτερα μέσα στον μήνα, αλλά παραμένει υψηλότερο από το 10% που ίσχυε κατά τις διαπραγματεύσεις. Η Ιαπωνία θα ανοίξει τη χώρα της στο εμπόριο — περιλαμβάνοντας αυτοκίνητα και φορτηγά, ρύζι και άλλα γεωργικά προϊόντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε μέσω του κοινωνικού δικτύου Truth Social ότι ολοκληρώθηκε μια «μαζική συμφωνία», προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απολαύσουν σημαντικά οφέλη από αυτή τη συμφωνία.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, αντέτεινε ότι η συμφωνία προβλέπει μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα στο 15% από το 25%, χωρίς ποσοτικές περιορισμούς. Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με την Ιαπωνία να προγραμματίζει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.
Ωστόσο, οι δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα παραμένουν σε ισχύ, ενισχύοντας τη θέση των ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση. Ενώ η κοινή συμφωνία LNG στην Αλάσκα αναδεικνύει τις περαιτέρω συνεργασίες των δύο χωρών, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας φέρουν τη σφραγίδα των αυξανόμενων πιέσεων για αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr