Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το ψυχρό βλέμμα των ψυχοπαθών;

Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το ψυχρό βλέμμα των ψυχοπαθών;

Ανακαλύψεις για τις εγκεφαλικές δομές που εξηγούν τη συμπεριφορά των ψυχοπαθών. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου που ενδέχεται να εξηγήσουν τη συγκεκριμένη σκέψη, αίσθηση και συμπεριφορά των ψυχοπαθών. Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, οι επιστήμονες συνέκριναν τους εγκεφάλους 39 ανδρών με υψηλά επίπεδα ψυχοπάθειας με εκείνους μιας ομάδας ελέγχου. Σύμφωνα με την Daily Mail, στους ψυχοπαθείς, οι ερευνητές εντόπισαν συρρικνωμένες περιοχές στα βασικά γάγγλια, στον θάλαμο και στην παρεγκεφαλίδα, περιοχές που ρυθμίζουν τη κίνηση και τη μάθηση.

Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση αφορούσε τον μετωπομετωπιαίο φλοιό και τις νησίδες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την κοινωνική συμπεριφορά. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου, που συνήθως περιορίζουν επιθετικές συμπεριφορές, παρουσίασαν αξιοσημείωτη υποβάθμιση στους ψυχοπαθείς. Η έρευνα καταδεικνύει ότι η ψυχρή συμπεριφορά των ψυχοπαθών μπορεί να έχει βιολογικές ρίζες, προβάλλοντας την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη των μηχανισμών που διέπουν την ψυχοπάθεια και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience, διαπίστωσε σοβαρές διαταραχές στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το φόβο και τα συναισθήματα. Η δυσλειτουργία αυτής της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική συμπεριφορά. Επίσης, οι ψυχοπαθείς ενδέχεται να μην ανταγωνίζονται μόνο τη διάθεση των άλλων, αλλά και να εμφανίζουν τρομακτική αδυναμία στην έκφραση συναισθημάτων.

Ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν προχωρά σε βίαιες πράξεις, μια έρευνα δείχνει ότι οι ψυχοπαθείς μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Η παρούσα έρευνα μπορεί να είναι καθοριστική για την αναγνώριση και πιθανώς τη θεραπεία ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση αυτών των συμπεριφορών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play