Ανακρίβειες σχετικά με τον κανονισμό SAFE της ΕΕ: Μάθετε τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για τις σχετικές δηλώσεις. Ως ανακριβείς χαρακτηρίζουν οι διπλωματικές πηγές τις απόψεις και ανακοινώσεις που αφορούν τον κανονισμό δράσης για την ασφάλεια στην Ευρώπη (SAFE), ο οποίος υιοθετήθηκε επίσημα την Τρίτη 27 Μαΐου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Τονίζουν ότι αυτές οι ανακρίβειες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Απαντώντας στην αντιπολίτευση, επισημαίνουν ότι ο SAFE αποτελεί ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα περιορισμένης διάρκειας, διαρκείας τεσσάρων ετών, και ότι οι εκτιμήσεις για μόνιμη συμμετοχή τρίτων χωρών στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ είναι ανακριβείς.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο κανονισμός υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία, με τη συναίνεση 26 από τα 27 κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, άρα η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει την υιοθέτησή του. Σημαντική είναι και η επισήμανση ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξασφάλισε ισχυρές νομικές βάσεις για τις προϋποθέσεις συμμετοχής υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
Οι διπλωματικές πηγές καταρρίπτουν επίσης την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα λόγο σε μελλοντικές συμφωνίες ΕΕ-τρίτης χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών στο SAFE είναι αυτόματη μόνο μετά την ψήφιση του κανονισμού. Απαιτούνται διμερείς συμφωνίες, και με ελληνική παρέμβαση για την υπογραφή τους απαιτείται ομοφωνία, όπως καθορίζεται από το άρθρο 212 ΣΛΕΕ. Η Ελλάδα διασφάλισε την αναγνώριση των εθνικών της συμφερόντων, που περιλαμβάνονται στον κανονισμό σχετικά με την επιλεξιμότητα εταιρειών τρίτων χωρών.
Καταληκτικά, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η σοβαρότητα και η εις βάθος μελέτη των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής είναι απαραίτητες για την αποφυγή επιφανειακής ερμηνείας που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr