Η άνοδος της θάλασσας δημιουργεί προκλήσεις για τα κράτη και επηρεάζει τη νομική τους υπόσταση. Η διαρκής αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, εγείρει κρίσιμα ζητήματα για πολλές χώρες, ιδιαίτερα για τα μικρά νησιωτικά κράτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Δικαίου (ILC), είναι απαραίτητο τα κράτη να διατηρούν τη νομική και πολιτική τους υπόσταση, ακόμα και αν το έδαφός τους χαθεί κάτω από τα νερά. Η έκθεση εξετάζει τις νομικές συνέπειες της βύθισης χερσαίων περιοχών λόγω της ανόδου της θάλασσας.
Τα μικρά νησιωτικά κράτη όπως το Τουβαλού ήδη βιώνουν τις συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με αποτέλεσμα πλημμύρες, έλλειψη πόσιμου νερού και καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων λόγω αλατότητας. Η ILC υπογραμμίζει ότι η διατήρηση της κρατικής υπόστασης είναι κρίσιμη για την προστασία της ιθαγένειας των κατοίκων αυτών των κρατών. Χωρίς νομική υπόσταση, οι πολίτες κινδυνεύουν να γίνουν άπατριδες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το Τουβαλού, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, δεν παραιτείται. Ο πρωθυπουργός Feleti Teo δηλώνει ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στη γη τους όσο το δυνατόν περισσότερο, υλοποιώντας ένα σχέδιο παράκτιων έργων που χρηματοδοτείται με μεγάλη δυσκολία.
Η Αυστραλία αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα του Τουβαλού και παρέχει υποστήριξη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Η AOSIS έχει ήδη ζητήσει γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο για τις κλιματικές αλλαγές, με αναμενόμενη απόφαση στους επόμενους μήνες.
Η επιτροπή ILC, εκπροσωπώντας τη φωνή των μικρών νησιωτικών κρατών, συνεχίζει να αγωνίζεται για την αναγνώριση των νομικών δικαιωμάτων τους και την ανάγκη προστασίας τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr