Η ιστορία του PaJaMa, του καλλιτεχνικού τριγώνου που επαναστατεί με την τέχνη και την επιθυμία στη Νέα Υόρκη του 1930. Για περίπου δύο δεκαετίες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο καλλιτέχνης Paul Cadmus, με έδρα τη Νέα Υόρκη, εξέφραζε τη σατιρική του ματιά μέσα από τις αυγοτέμπερες που περιλάμβαναν σκηνές από κραιπάλες και λαγνεία. Πέρασε τα καλοκαίρια του δίπλα στη θάλασσα με τον εραστή του, Jared French, και τη σύζυγό του, Margaret Hoening French, και οι τρεις τους, καλλιτέχνες, σχημάτισαν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό τρίο που αυτοαποκαλούνταν PaJaMa.
Αν και το έργο τους έχει μια σχεδόν σουρεαλιστική ποιότητα, αντικατοπτρίζει επίσης τις λεπτές διαπραγματεύσεις μεταξύ τριών ανθρώπων, καθοδηγούμενες από μια πολύπλοκη αλχημεία αγάπης, επιθυμίας και φθόνου. Το τρίο, όλοι γύρω στα 30, ενορχήστρωσε εξαιρετικά χορογραφημένες και συχνά γυμνές φωτογραφίες μεταξύ τους και του κοινωνικού τους κύκλου στις παραλίες του Nantucket και του Provincetown.
Η Αμερικανίδα ιστορικός τέχνης Angela Miller, στο βιβλίο της Body Language, περιγράφει το έργο των PaJaMa ως έναν καθρέφτη της πολιτιστικής εποχής τους, αναγνωρίζοντας ότι οι φωτογραφίες τους όχι μόνο προκαλούσαν αλλά και εξερευνούσαν τις διασυνδέσεις και τις δυναμικές του έρωτα και της επιθυμίας. Η τυπική γραμματική πολλών φωτογραφιών τους στρέφεται γύρω από τρίγωνα και τριγωνοποιήσεις, με τον Jared συχνά να είναι ο πρωταγωνιστής που εμφανίζεται σπάνια με τους άλλους δύο.
Αυτή η καλλιτεχνική τριάδα δεν αντιπροσώπευε μόνο μια ανατροπή της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά και μια νέα προοπτική στη συνεργατική δημιουργία τέχνης. Παρά τις χιλιάδες φωτογραφίες που τράβηξαν, οι περισσότερες από αυτές δεν προορίζονταν για πώληση ή έκθεση, αλλά δόθηκαν ως δώρα. Ο Cadmus, με το έργο του, συνέδεσε τις παρατηρήσεις και τις εκφράσεις του κόσμου της τέχνης με τα αισθήματα και τις επιθυμίες μιας εποχής που ζητούσε επανάσταση και ελευθερία.
Καθώς το τρίο PaJaMa συνεχιζόταν να επηρεάζει τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών, η κληρονομιά τους συνέχιζε να είναι καθοριστική, προσφέροντας μια νέα ματιά στις θεματικές της επιθυμίας και της τέχνης στην ιστορία του αμερικανικού πολιτισμού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr