Το χρέος των ΗΠΑ φτάνει τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια – Ποιοι είναι οι δανειστές τους;

Το χρέος των ΗΠΑ φτάνει τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια – Ποιοι είναι οι δανειστές τους;

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ φτάνει τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Η Κυριακή φέρνει στο προσκήνιο μία κρίσιμη απόφαση της επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη φορολογική ελάφρυνση. Το εν λόγω νομοσχέδιο προγραμματίζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός της εβδομάδας. Το νομοσχέδιο παρατείνει τις φορολογικές περικοπές του 2017, γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ήδη αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ. Αυτή η κατάσταση εντείνει τις ανησυχίες, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s, η οποία επισημαίνει την αυξανόμενη πίεση του χρέους που ανέρχεται πλέον σε 36 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ κατέχουν το υψηλότερο εθνικό χρέος παγκοσμίως και αντιμετωπίζουν σοβαρές ανησυχίες για τη δημοσιονομική τους σταθερότητα.

Αναφορικά με το χρέος των ΗΠΑ, αυτό συνιστά το σύνολο των χρημάτων που οφείλει η κυβέρνηση στους δανειστές της, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 36,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αντιπροσωπεύει το 122% του ετήσιου ΑΕΠ, με την αύξηση να είναι περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ανά τρίμηνο. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, αγγίζοντας το 133%.

Το ανώτατο όριο χρέους ορίζει το ποσό που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση για να καλύψει υποχρεώσεις, όπως κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη. Το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα αλλάξει αυτό το όριο για να επιτρέψει περαιτέρω δανεισμό, με 78 τροποποιήσεις από το 1960.

Εν τω μεταξύ, το ομοσπονδιακό έλλειμμα έχει παρουσιάσει αυξητική τάση, ιδιαίτερα κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Τραμπ, λόγω των δαπανών που πραγματοποίησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η χρηματοδότηση αυτή οδήγησε το έλλειμμα να αγγίξει σχεδόν το 15% του ΑΕΠ.

Σήμερα, το 75% του χρέους, ή 27,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατέχεται εγχωρίως, με τον Warren Buffett να είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν το υπόλοιπο 25%, ποσοστό που έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ανατροπή του υψηλού χρέους ενδέχεται να έχει άμεσες συνέπειες για τον μέσο Αμερικανό, με πιθανή αύξηση φόρων και επιτοκίων, επηρεάζοντας τη δυνατότητα για στεγαστικά δάνεια και άλλες μορφές πίστης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play