Το μέταλλο του διαβόλου: Η επίδραση της δηλητηρίασης από μόλυβδο στη γενιά των κατά συρροή δολοφόνων των δεκαετιών του ’70

Το μέταλλο του διαβόλου: Η επίδραση της δηλητηρίασης από μόλυβδο στη γενιά των κατά συρροή δολοφόνων των δεκαετιών του ’70

Η σύνδεση της δηλητηρίασης από μόλυβδο με την άνοδο της εγκληματικότητας τη δεκαετία του ’70 στις ΗΠΑ. Η δεκαετία του 1970 χαρακτηρίστηκε από ένα ανατριχιαστικό κύμα δολοφονιών από κατά συρροή δολοφόνους, που σάρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας ένα ανεξίτηλο σημάδι φόβου και τρόμου στην κοινωνία. Σε ένα νέο βιβλίο, η συγγραφέας Κάρολαϊν Φρέιζερ εξετάζει την πιθανότητα ότι η περιβαλλοντική μόλυνση, και πιο συγκεκριμένα η δηλητηρίαση από μόλυβδο, μπορεί να υπήρξε ένας μυστικός καταλύτης για την άνοδο της βίας εκείνης της εποχής. Η Φρέιζερ υποστηρίζει ότι η επιδημία των δολοφόνων σχετίζεται με ένα πραγματικό σύννεφο μολύνσεων, που περιλάμβανε τοξικά μέταλλα.

Αναφερόμενη στις δολοφονίες του Τεντ Μπάντι, ενός από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της εποχής, η Φρέιζερ εξετάζει πώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τη βία που παρατηρήθηκε. Η πολιτεία της Ουάσινγκτον βίωσε μια δραματική αύξηση στις ανθρωποκτονίες το 1974, με το ποσοστό να είναι σχεδόν έξι φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Το βιβλίο «Murderland» δεν αποτελεί απλά μια καταγραφή εγκλημάτων αλλά μια βαθιά ανάλυση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού πλαισίου της εποχής.

Στην πορεία του βιβλίου, η Φρέιζερ συνδυάζει τις προσωπικές ιστορίες των δολοφόνων με μια εξερεύνηση των επιπτώσεων που είχε η βιομηχανική μόλυνση στους ανθρώπους. Η ιστορία της περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την ανθρώπινη συμπεριφορά, υποδεικνύοντας μια συνθήκη που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Η εξερεύνηση των κινήτρων και των περιστάσεων πίσω από τους εγκληματίες αυτής της εποχής προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για την κατανόηση της εγκληματικότητας και των περιβαλλοντικών παραγόντων που την επηρεάζουν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play