Το νέο πρόσωπο της Χαμάς: Ο Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ και οι προτεραιότητές του

Το νέο πρόσωπο της Χαμάς: Ο Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ και οι προτεραιότητές του

Ανακαλύψτε τον νέο ηγέτη της Χαμάς και τη στρατηγική του εν μέσω κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την εξόντωση των αδελφών Σινουάρ από τις ισραηλινές δυνάμεις, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχει έναν νέο ηγέτη, τον Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ, ευρέως γνωστό ως Αμπού Σουχαΐμπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των New York Times, ο Χαντάντ αναλαμβάνει πλέον τον κύριο στρατιωτικό ρόλο της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χαντάντ διατηρεί ένα εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και αποφεύγει τη δημόσια έκθεση, έχοντας μάλιστα αποδείξει ότι είναι άπταιστος στην εβραϊκή γλώσσα. Ο 55χρονος είναι γνωστός ως το Φάντασμα των Αλ-Κασάμ, λόγω της απόλυτης μυστικότητας που τον περιβάλλει και της ανθεκτικότητάς του απέναντι σε πολλές απόπειρες δολοφονίας.

Οι τελευταίες αναφορές υποδεικνύουν ότι ο Χαντάντ είχε καθοριστική συμμετοχή στον σχεδιασμό της πολύνεκρης επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2025, η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή, με θύματα 1.200 ανθρώπους και απαγωγές 251 ατόμων. Ο Χαντάντ έχει επίσης βιώσει προσωπικές τραγωδίες, έχοντας χάσει τους δύο γιους του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Μαρτυρίες από πρώην ομήρους αποκαλύπτουν τις πολυάριθμες συναντήσεις του Χαντάντ με κρατούμενους και τις διαφορές στη στάση του με την πάροδο του χρόνου. Παρά την αρχική του προθυμία να συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με τη μεταχείριση των ομήρων, η διάθεση του άλλαξε ραγδαία μετά από προσωπικές απώλειες.

Οι στόχοι των Ισραηλινών δυνάμεων επικεντρώνονται τώρα στον Χαντάντ και τον Χαλίλ αλ-Χάγια, με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας να δηλώνει ότι αυτοί είναι οι επόμενοι στρατηγικοί στόχοι. Παράλληλα, η στρατηγική του Χαντάντ φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστική σε σύγκριση με τους προκατόχους του, καθώς έχει εκφράσει υποστήριξη για μια πιθανή συμφωνία ειρήνης, επισημαίνοντας τη σημασία της διατήρησης της εκεχειρίας και της αποδοχής συμβιβασμών.

Με τα νέα δεδομένα, ο Χαντάντ καλείται να διαχειριστεί ένα λεπτό ισοζύγιο ανάμεσα στην εσωτερική πίεση και τις εξωτερικές απαιτήσεις, εν μέσω των προκλήσεων που προκαλεί η τρέχουσα κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play