Το Συμβούλιο της Ευρώπης στηρίζει το ΕΔΑΔ εν μέσω αμφισβήτησης από εννέα χώρες σχετικά με τη μετανάστευση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) μόλις μία ημέρα μετά την αμφισβήτησή του από την Ιταλία και άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση. Το ΕΔΑΔ, με έδρα το Στρασβούργο, είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανάμεσα σε 46 κράτη μέλη. Φέτος γιορτάζονται 75 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης, η οποία έχει αμφισβητηθεί πρόσφατα από χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, οι εννέα χώρες υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συζήτηση σχετικά με το πώς οι διεθνείς συμβάσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις σημερινές προκλήσεις. Οι εννέα χώρες επισημαίνουν ότι το Δικαστήριο ενδέχεται να έχει επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης, απομακρυνόμενο από τις αρχικές προθέσεις της.
Αντιδρώντας σε αυτή την αμφισβήτηση, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι η διατήρηση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας του ΕΔΑΔ είναι θεμελιώδες ζήτημα. Ο Αλέν Μπερσέ, σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Ελβετίας, τόνισε ότι «σε ένα κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη δεν πρέπει να υποτάσσεται σε πολιτικές πιέσεις».
Η επιστολή, που προέκυψε από τη συνάντηση της Μελόνι με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, καταγράφει επίσης τη σκληρή στάση που τηρούν οι δύο χώρες στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, ωστόσο το σχέδιο της να στέλνει μετανάστες σε κέντρα κράτησης στην Αλβανία έχει συναντήσει νομικά εμπόδια.
Ετικέτες: ΕΔΑΔ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Μετανάστευση, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευρώπη
Πηγή περιεχομένου: in.gr