Η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στο μεταναστευτικό και οι εξελίξεις για τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Το μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται και πάλι σε κύριο θέμα συζήτησης στην ΕΕ, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να ανησυχούν για τη νέα διαδρομή των διακινητών. Η νέα οδός είναι πιο επικίνδυνη, καθώς οι βάρκες δεν αναχωρούν πια από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Αυτό το επικίνδυνο ταξίδι καλύπτει περίπου 200 μίλια σε ανοιχτή θάλασσα και, αν υπάρξουν ενέργειες αποτροπής, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε τραγωδία.
Η ροή των μεταναστών από την Τουρκία έχει σχεδόν σταματήσει, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται καθημερινά στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ωστόσο, οι συγκρίσεις των ροών από τη Λιβύη με αυτές από την Τουρκία δημιουργούν εκνευρισμό στην Άγκυρα, που τονίζει ότι το πρόβλημα απαιτεί κοινή αντιμετώπιση με την ΕΕ. Οι τουρκικές πηγές καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της συνεργασίας τους με την Ελλάδα και υποστηρίζουν ότι απαιτείται διάλογος όχι μόνο με τη Λιβύη, αλλά και με την Αίγυπτο και το Σουδάν.
Στο μεταξύ, στην Άγκυρα η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς τον ΟΗΕ σχετικά με την παραχώρηση οικοπέδων νότια της Κρήτης έχει προκαλέσει ανησυχία. Η Λιβύη, βασιζόμενη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διεκδικεί τα δικαιώματά της και υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, έναν ισχυρισμό που ενστερνίζεται και η Τουρκία. Οι τουρκικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη συνεννόησης και την πρόταση του Ερντογάν για διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τις θαλάσσιες ζώνες, αν και η σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται ευνοϊκή.
Η συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης παραμένει δύσκολη, ενώ οι ξένοι διπλωμάτες επισημαίνουν την ανάγκη διαλόγου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια υποχώρηση μπορεί να κάνει η Λιβύη αν επηρεάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Με τη χώρα μας να τονίζει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η συνεννόηση γύρω από τις θαλάσσιες ζώνες αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr