Η Γερμανία επικρίνει το Ιράν αλλά συγχρόνως εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενες ενέργειες στο Σουδάν, με σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις. Το τελευταίο διάστημα, οι δηλώσεις του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς προκάλεσαν έκπληξη στη Γερμανία, όταν δήλωσε ότι το Ισραήλ αναλαμβάνει την «βρώμικη δουλειά» για τους Δυτικούς, πλήττοντας το Ιράν. Παράλληλα, ο υπουργός Καγκελαρίας, Τόρστεν Φράι, χαρακτήρισε το Ιράν τρομοκρατικό καθεστώς. Ωστόσο, το Βερολίνο έχει εμπλακεί σε αμφιλεγόμενες ενέργειες στο Σουδάν, όπου αναλαμβάνει ρόλο για λογαριασμό των Ευρωπαίων. Από το 2019, με την ανατροπή του δικτάτορα αλ-Μπασίρ, οι μεγάλες δυνάμεις, με επικεφαλής τη Γερμανία και την ΕΕ, έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην πολιτική και στρατιωτική στήριξη της περιοχής.
Όπως επισημαίνει το EuObserver, η εμπλοκή της Γερμανίας ξεπέρασε τη ρητορική, περιλαμβάνοντας έμμεσες μεταφορές όπλων και χρηματοδότηση προγραμμάτων που ενίσχυσαν ένοπλες ομάδες στο Σουδάν. Αν και η Γερμανία επίσημα τηρεί εμπάργκο όπλων, πολλές αναφορές επιβεβαιώνουν την παρουσία γερμανικών όπλων στη χώρα μέσω τρίτων μερών, συνδέοντας έτσι το Βερολίνο με την τρέχουσα σύγκρουση. Ενδεικτικά, οι γερμανικές δυνάμεις επιβολής νόμου έχουν ενισχύσει το ρόλο των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η γερμανική εξωτερική πολιτική, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επικεντρώνεται κυρίως στην άμεση σταθερότητα και τον έλεγχο της μετανάστευσης, παραμελώντας τις ανθρωπιστικές πτυχές και την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο Σουδάν. Η παρούσα κατάσταση προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς οι πολίτες του Σουδάν βιώνουν εκτοπισμούς και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr