Βαθμολογώντας τον Τραμπ και τον Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική

Βαθμολογώντας τον Τραμπ και τον Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική

Αξιολόγηση Τραμπ και Μπάιντεν από τον Μιρσχάιμερ στην εξωτερική πολιτική με επικέντρωση στα κρίσιμα ζητήματα. Εάν, υπό υποθετικές συνθήκες, οι Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν εξετάζονταν σήμερα στην εξωτερική πολιτική, οι επιδόσεις του νυν προεδρεύοντα θα αξιολογούνταν ως μέτριες, ενώ ο πρώην πρόεδρος θα «κοβόταν». Αυτή την εκτίμηση διατυπώνει ο καταξιωμένος Πολιτικός Επιστήμονας Τζον Μιρσχάιμερ, αναγνωρισμένος για τη συμβολή του στην κατεύθυνση του Επιθετικού Ρεαλισμού. Ο Μιρσχάιμερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, τονίζει ότι η αναρχική φύση του διεθνούς συστήματος οδηγεί τα κράτη σε επιθετικές στάσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή The Spectator, ο Μιρσχάιμερ ανέφερε τέσσερα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με την πολιτική των δύο προεδριών. Το πρώτο αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία, το δεύτερο το Ιράν, το τρίτο τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και το τέταρτο τους δασμούς.

Αξιολογώντας την πολιτική του Τραμπ στο Ιράν, ο καθηγητής αναγνωρίζει την προσφορά του στις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι οι προσεγγίσεις του είναι σωστές. Ωστόσο, κατακρίνει την εκτέλεση των πολιτικών του, θεωρώντας ότι δεν υπήρξε καλή στρατηγική και ότι οι επιδόσεις του δεν ανταγωνίζονται τα προτεινόμενα σχέδια.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν, κατά τον Μιρσχάιμερ, φέρει σοβαρές ευθύνες για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη γενοκτονία στη Γάζα, προτείνοντας ότι η κυβέρνηση του είναι η «καταστροφή» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στην αποτίμηση των πολιτικών των δύο προεδριών, ο Μιρσχάιμερ τους αποδίδει αντίστοιχα έναν βαθμό D και F, κρίνει τη στρατηγική τους και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που έχουν οι δασμοί στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ.

Εν κατακλείδι, ο Μιρσχάιμερ καταδεικνύει την εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς απαιτεί συνδυαστική προσέγγιση σε κρίσιμα θέματα, με τον φόβο ότι κάθε αμφιλεγόμενη στάση σε ένα θέμα περιορίζει τις δυνατότητές του σε άλλα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play