Βιολογική πραγματικότητα ή κοινωνικό κατασκεύασμα; Η επιστήμη αναλύει τις φυλές

Βιολογική πραγματικότητα ή κοινωνικό κατασκεύασμα; Η επιστήμη αναλύει τις φυλές

Αναλύουμε τη διαφορά μεταξύ βιολογικών και κοινωνικών εννοιών της φυλής σύμφωνα με τις επιστημονικές αποδείξεις. Σε μία σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων που εξέδωσε, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε το διαστρεβλωμένο αφήγημα που προτείνει ότι οι ανθρώπινες φυλές είναι προϊόν ιδεολογικών κατασκευών. Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ καταδίκασε μια έκθεση του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Smithsonian, η οποία παρουσίασε γλυπτά δύο αιώνων που αποδεικνύουν πώς η τέχνη αντικατοπτρίζει τις ιδεολογίες που σχετίζονται με τη φυλή. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι “η φυλή είναι ανθρώπινο εφεύρημα,” ωστόσο, η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις. Ο Τζον Τζάκσον, ιστορικός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι η ιδέα της φυλής είναι κοινωνικό κατασκεύασμα, παρά μια βιολογική πραγματικότητα.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι κατατάσσονται σε διακριτές φυλές βάσει των σωματικών τους χαρακτηριστικών. Αυτή η προσέγγιση είχε πολλά προβλήματα, καθώς οι διαφορές στα φυσικά χαρακτηριστικά μεταξύ των φυλών είναι συχνά τόσο μικρές που καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή μιας ικανοποιητικής ορολογίας. Ο Κάρολος Δαρβίνος, το 1871, παρέθεσε έναν αριθμό από επιστήμονες που προσδιόριζαν μεταξύ δύο και 63 διαφορετικές φυλές, καταδεικνύοντας την σύγχυση γύρω από τον ορισμό της φυλής.

Η επιστήμη της γενετικής έχει αναδείξει την περιορισμένη αξία της ιδέας της βιολογικής φυλής. Ο Τεοντόσι Ντομπζάνσκι υπογράμμισε ότι οι πληθυσμοί δεν παραμένουν σταθεροί στον χρόνο, καθιστώντας την έννοια της φυλής αναχρονιστική. Σήμερα, η επιστήμη συμφωνεί ότι οι φυλές είναι εφεύρημα και όχι βιολογική πραγματικότητα, ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταπίεση ή ενδυνάμωση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play