Βολιβία: Αποφυλάκιση της πρώην προεδρίνας Άνιες μετά από τέσσερα χρόνια λόγω παραβιάσεων δικαιωμάτων

Βολιβία: Αποφυλάκιση της πρώην προεδρίνας Άνιες μετά από τέσσερα χρόνια λόγω παραβιάσεων δικαιωμάτων

Η πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης, αναγνωρίζοντας παραβιάσεις δικαιωμάτων. Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, η πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, μετά από τέσσερα χρόνια κρατήσεως στη Λα Πας. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει την καταδίκη της σε 10ετή φυλάκιση για απόπειρα πραξικοπήματος ήταν καθοριστική, καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εννόμου τάξεως και των δικαιωμάτων της πρώην αρχηγού του κράτους.

Η Τζανίνε Άνιες είχε προφυλακιστεί το 2021 και την επόμενη χρονιά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, αφού κρίθηκε ένοχη για πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας. Αυτή η καταδίκη αφορούσε την περίοδο μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες το 2019, ο οποίος αποσύρθηκε υπό την πίεση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, σε ένα κλίμα έντονων διαδηλώσεων.

Στις πρώτες της δηλώσεις έξω από τη φυλακή, η Άνιες δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ πραξικόπημα και εξέφρασε την αφοσίωσή της στη χώρα. Αποθεώθηκε από δεκάδες υποστηρικτές, φίλους και συγγενείς, κρατώντας ψηλά τη βολιβιανή σημαία με ένα πλατύ χαμόγελο.

Η καταδίκη της Άνιες ανέδειξε μια σοβαρή κρίση στις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες της χώρας. Όπως επισήμανε η Λισέτ Μάουρε, μια νοσηλεύτρια παρούσα στην απελευθέρωσή της, «είναι παρήγορο να διαπιστώνεις ότι βασιλεύει ξανά η δικαιοσύνη στη Βολιβία». Σημειώνεται ότι η ακύρωση της καταδίκης της Άνιες συνέπεσε με πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν νέες διώξεις σχετικές με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της εποχής της, κατά την οποία 36 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play