Η θνησιμότητα στις μέλισσες στη Βουλγαρία αυξάνεται ανησυχητικά, με σοβαρές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα. Μια μακρόχρονη παράδοση που συνδέεται με την μελισσοκομία στη Βουλγαρία βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν για την αυξανόμενη θνησιμότητα των μελισσών από την αρχή της άνοιξης, κάτι που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βούλγαρων Μελισσοκόμων, Μιχαήλ Μιχαήλοφ, αποκάλυψε ότι οι πρώτες αναφορές για υψηλό ποσοστό νεκρών αποικιών προέρχονται από τη βόρεια και τη βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου το ποσοστό θνησιμότητας ανήλθε στο 90%. Οι συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά παραγωγικές, λόγω της πλούσιας ανθοφορίας τους.
Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια των μελισσών περιλαμβάνουν τη μειωμένη ανοσία και την ακατάλληλη πολιτική του υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για τη ρύθμιση της εισαγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.
Εκπρόσωποι του κλάδου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης, που επηρεάζει όχι μόνο τη βιομηχανία αλλά και την βιοποικιλότητα και την επικονίαση των καλλιεργειών, αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι εθνικής σημασίας και απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες.
Στη Βουλγαρία υπάρχουν περίπου 28.000 μελισσοκόμοι, με το 5% αυτών να είναι επαγγελματίες που διαχειρίζονται περισσότερες από 150 κυψέλες. Η παραγωγή μελιού κυμαίνεται από 6.000 έως 12.000 τόνους ετησίως, με το 75% της παραγωγής να εξάγεται, δεδομένης της χαμηλής εγχώριας κατανάλωσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr