Βρετανία: Η νευροδιέγερση του εγκεφάλου μπορεί να ενισχύσει τις μαθηματικές επιδόσεις

Βρετανία: Η νευροδιέγερση του εγκεφάλου μπορεί να ενισχύσει τις μαθηματικές επιδόσεις

Η νευροδιέγερση του εγκεφάλου υπόσχεται βελτίωση στις μαθηματικές ικανότητες των μαθητών. Τα μαθηματικά φαίνονται δύσκολα για πολλούς, ωστόσο, νέα έρευνα από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων υποδεικνύει ότι η νευροδιέγερση του εγκεφάλου μπορεί να προσφέρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οι πρόσφατες μελέτες φωτίζουν τη σύνδεση μεταξύ εγκεφαλικών λειτουργιών και μαθησιακών διαδικασιών, όπως καταδεικνύεται από τη δημοσίευση στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS.

Η μελέτη προτείνει ένα πιθανό μέσο για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες διαφορές στην κατανόηση των μαθηματικών μεταξύ των μαθητών. Ο Ρόι Κόεν Κάντος, ειδικός στη νευροβιολογία και τις γνωστικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, επισημαίνει ότι οι διαφορές στη βιολογία μας μπορούν να επηρεάσουν την εκπαίδευση: «Σκεφτόμαστε διαρκώς ότι το περιβάλλον φταίει, αλλά είναι και η δική μας βιολογία».

Αν μπορούμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο να επιτύχει τις πλήρεις δυνατότητές του, τότε θα ανοίξουμε πολλές πόρτες που διαφορετικά θα έμεναν κλειστές. Οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε σπουδαστές με διαφορετικά επίπεδα γνώσης στα μαθηματικά και χρησιμοποίησαν τη διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου (tRNS) για να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους.

Στο πείραμα που συμμετείχαν περισσότεροι από 70 φοιτητές, οι λιγότερο καλοί στα μαθηματικά παρουσίασαν βελτίωση κατά 25-29%, ενώ ο καθηγητής Κόεν Κάντος σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την έρευνα και σε άλλους τομείς, όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΑΣΕ του 2016, το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες κατανοούν τα μαθηματικά στο ίδιο ή και σε χαμηλότερο επίπεδο από ένα παιδί 6-7 ετών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play