Βρετανία: Κατηγορίες συνωμοσίας κατά φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών για εισβολή σε βάση της RAF

Βρετανία: Κατηγορίες συνωμοσίας κατά φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών για εισβολή σε βάση της RAF

Σοβαρές κατηγορίες συνωμοσίας εναντίον φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών για την εισβολή τους σε βάση της RAF στη Βρετανία. Κατηγορίες για συνωμοσία έχουν απαγγελθεί σε βάρος τεσσάρων φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών, οι οποίοι, πριν δύο εβδομάδες, εισέβαλαν σε στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) και ζωγράφισαν με μπογιά δύο αεροσκάφη, διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξη του Λονδίνου προς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας. Νωρίτερα χθες, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση Palestine Action, η οποία ευθύνεται για τον βανδαλισμό. Σήμερα, η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να ψηφίσει επί του θέματος.

Οι κατηγορούμενοι είναι η Έιμι Γκάρντινερ-Γκίμπσον, 29 ετών, ο Τζόνι Κινκ, 24 ετών, ο Ντάνιελ Τζερονιμάιντες-Νόρι, 35 ετών, και ο Λιούι Τσιαραμέλο, 22 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση και θα παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο. Κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό να εισέλθουν σε απαγορευμένη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Βρετανίας. Η αστυνομία αρχικά τους θεωρούσε ύποπτους για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά η εισαγγελία τελικά αποφάσισε ότι οι κατηγορίες δεν σχετίζονται με τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνελήφθη επίσης μία 41χρονη γυναίκα, υπό την υποψία ότι βοήθησε τους ακτιβιστές, αλλά αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους. Επιπλέον, ένας 23χρονος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες. Πολλοί ακτιβιστές της Palestine Action εισέβαλαν στη βάση Brize Norton, τη μεγαλύτερη της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και έβαψαν δύο πολεμικά αεροσκάφη με κόκκινη μπογιά, προκαλώντας ζημιά που εκτιμάται στα 7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 8,10 εκατ. ευρώ).

Η οργάνωση σκοπεύει να προσφύγει κατά της απαγόρευσης και της ένταξής της στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, με το δικαστήριο του Λονδίνου να εξετάσει το ζήτημα ήδη από την Παρασκευή. Η Palestine Action έχει τη στήριξη ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας. Εάν η απαγόρευση παραμείνει σε ισχύ, οι υποστηρικτές της ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης έως 14 ετών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play