Νέος φόρος στις μεγάλες εταιρείες ανακοινώνεται από τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυξημένη εισφορά για τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη πρόκειται να προτείνουν οι Βρυξέλλες, ως μέρος μιας στρατηγικής για τη δημιουργία νέων ροών ανεξάρτητης χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Η πρόταση για τον λεγόμενο εταιρικό πόρο για την Ευρώπη, όπως αποκαλείται, αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η εφαρμογή της απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από τα κράτη μέλη.
Ο προτεινόμενος ετήσιος φόρος θα αφορά όλες τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδοτήσεις και τους φόρους, που η ΕΕ ορίζει ως καθαρό κύκλο εργασιών. Ο φόρος θα επηρεάσει όλες τις μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη ανεξαρτήτως της έδρας τους, και τα συγκεντρωτικά συστήματα θα απαιτούν υψηλότερες εισφορές από τους ομίλους με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα.
Επιπλέον, άλλα μέτρα αύξησης των εσόδων θα ανακοινωθούν, όπως υψηλότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καπνό και τέλη για τα μη ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά απόβλητα, ενώ αναμένεται και τέλος διαχείρισης για πακέτα ηλεκτρονικού εμπορίου μεγάλης απόστασης, που θα πλήξει κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τακτικά νέους φόρους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, όμως προηγούμενες προτάσεις, όπως ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, συχνά δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη υποστήριξη. Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι οι πρωτοφανείς δαπάνες για τις αμυντικές ανάγκες και την αύξηση των τόκων χρέους επιβάλλουν μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.
Ωστόσο, οι φιλοδοξίες για έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό συναντούν αντιστάσεις, κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Τα σχέδια αυτά πιθανότατα θα προκαλέσουν αναστάτωση στην επιχειρηματική κοινότητα, καθώς οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την οικονομική ανάπτυξη και το υψηλό κόστος ενέργειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες ότι οι εταιρείες τους υστερούν σε σύγκριση με τους Αμερικανούς και Κινέζους ανταγωνιστές. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ένωσης, χρηματοδοτείται κυρίως από εθνικές συνεισφορές, αλλά περιλαμβάνει και άλλες ανεξάρτητες πηγές εσόδων.
Η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακόμα προσχέδιο και ενδέχεται να υποστεί αλλαγές, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους. Εκπρόσωπος της επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση των προτάσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr