Υπάρχει μυστικό για την αποφυγή των τραυματισμών στο τρέξιμο;

Υπάρχει μυστικό για την αποφυγή των τραυματισμών στο τρέξιμο;

Ανακαλύψτε πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο τραυματισμών για τους δρομείς. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το 80% των δρομέων μεγάλων αποστάσεων και το 44% των δρομέων μικρών αποστάσεων βιώνουν τουλάχιστον έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους. Μια νέα μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Science and Medicine in Sport, δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη κοινών τραυματισμών που σχετίζονται με το τρέξιμο, όπως είναι τα διαστρέμματα.

Η μελέτη, που περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερες από δώδεκα προηγούμενες έρευνες και σχεδόν 6.000 δρομείς, υποδεικνύει ότι τα λιπαρά, οι θερμίδες και οι φυτικές ίνες που καταναλώνονται ενδέχεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, παρά το γεγονός ότι ένας προηγούμενος τραυματισμός αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου, οι αιτίες των τραυματισμών είναι πιθανό να είναι πολυπαραγοντικές.

Ο τρόπος με τον οποίο οι δρομείς τρέφονται μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στην πρόληψη των τραυματισμών, καθιστώντας τη διατροφή αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής προετοιμασίας. Οι γυναίκες δρομείς που υπέστησαν τραυματισμούς κατανάλωναν 449 λιγότερες θερμίδες και 20 λιγότερα γραμμάρια λιπαρών καθημερινά, σε σχέση με αυτές που παρέμειναν χωρίς τραυματισμούς, γεγονός που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμών των οστών. Επιπλέον, οι δρομείς με τραυματισμούς είχαν καθημερινά τρία λιγότερα γραμμάρια φυτικών ινών στη διατροφή τους.

Αντίθετα, η κατανάλωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ασβεστίου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο τραυματισμού. Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν την κατάσταση με έναν νέο τρόπο, ελπίζοντας ότι θα βελτιώσουν τις προπονητικές πρακτικές για την αποφυγή τραυματισμών.

Επιπλέον, η μελέτη εντοπίζει σημαντικά διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με τον κίνδυνο τραυματισμού και υπογραμμίζει τη σημασία της επαρκούς διατροφής για την υγεία των δρομέων, αν και απαιτούνται περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες για την πλήρη αξιολόγηση του ζητήματος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play