Η μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης άνθρακα στην Ευρώπη δείχνει τις εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση. Η παραγωγή και η κατανάλωση άνθρακα στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύει την ολοένα αυξανόμενη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα επίπεδα παραγωγής το 2024 μειώθηκαν σε 242 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας πτώση 12% σε σύγκριση με το 2023. Αυτή η πτωτική τάση συνεχίζεται από το 2023, καθώς η κατανάλωση έπεσε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ξεπερνώντας ελαφρώς τα 306 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η δραματική πτώση αντανακλά τη μειωμένη σημασία του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία περιορίζεται πλέον στο 12% στην ΕΕ.
Ενώ πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής άνθρακα, κάποιες, όπως η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, συνεχίζουν να εξάγουν τον ιδιαίτερα ρυπογόνο λιγνίτη. Ο λιγνίτης, γνωστός και ως καφέ άνθρακας, είναι ο πιο ρυπογόνος και λιγότερο αποδοτικός τύπος άνθρακα, καθώς απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες για την παραγωγή της ίδιας ενέργειας, καθιστώντας τον εξαιρετικά επιβλαβή.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση λιγνίτη παραμένει διπλάσια από αυτήν του μαύρου άνθρακα, με 200 εκατομμύρια τόνους έναντι 110 εκατομμυρίων τόνων. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, καθώς και η Νορβηγία και η Μολδαβία, έχουν προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα.
Όσον αφορά τις προοπτικές για τις χώρες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν άνθρακα, η Γερμανία έχει θέσει στόχους να τερματίσει τη χρήση του μαύρου άνθρακα έως το 2036 και του καφέ άνθρακα έως το 2038. Η Πολωνία σκοπεύει να συνεχίσει τη χρήση αυτού του καυσίμου μέχρι το 2049. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, εξετάζει τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2028, με σημαντικές επενδύσεις που θα στηρίξουν τις περιοχές που εξαρτώνται από αυτόν.
Η Ευρώπη, μέσω της στήριξης από διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, προσπαθεί να καταστήσει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας πιο αποτελεσματική. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας υποδεικνύουν μία σημαντική στροφή προς την πράσινη ενέργεια, αν και ορισμένες χώρες μπορεί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν άνθρακα σε περιορισμένο βαθμό για άλλες εφαρμογές, όπως η θέρμανση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr