Υπερπληθυσμός ή υπογεννητικότητα; Η ανάγκη για περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο

Υπερπληθυσμός ή υπογεννητικότητα; Η ανάγκη για περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο

Αναλύουμε τη μείωση του πληθυσμού και την επιτακτική ανάγκη για αύξηση των γεννήσεων. Στο πρόσφατο βιβλίο τους After the Spike, οι δημογράφοι Dean Spears και Michael Geruso υποστηρίζουν ότι η ανησυχία μας θα πρέπει να επικεντρώνεται στη μείωση του πληθυσμού αντί για τον υπερπληθυσμό, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερους ανθρώπους. Συγκρίνουν τη μείωση του πληθυσμού με την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι εάν αρχίσει, θα είναι δύσκολο να αναστραφεί.

Ο υψηλότερος αριθμός γεννήσεων που καταγράφηκε ποτέ ήταν το 2012, με 146 εκατομμύρια γεννήσεις. Από τότε, αν και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, το ποσοστό γεννήσεων έχει μειωθεί, κυρίως λόγω των επιτυχιών στην πρόληψη θανάτων παιδιών. Ωστόσο, οι οικογένειες γίνονται ολοένα και μικρότερες, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι, στο επόμενο μισό αιώνα, τα ποσοστά θνησιμότητας θα υπερβούν τα ποσοστά γεννήσεων. Οι Spears και Geruso προειδοποιούν ότι η μείωση του πληθυσμού είναι το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον.

Καθώς οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευημερούντες, τα ποσοστά γεννήσεων στην Ινδία, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί σε λιγότερο από δύο παιδιά ανά γυναίκα. Στην εποχή μας, το ερώτημα παραμένει αν έχουμε ή αν πρέπει να γίνουμε περισσότεροι στον πλανήτη. Ο Spears αναφέρει ότι οι τάσεις δείχνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται σύντομα, και επισημαίνει τη σημασία του να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη πολλών ανθρώπων στον κόσμο είναι ωφέλιμη για όλους μας.

Ο Geruso υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι και η αλληλεπίδραση τους αποτελούν βασικούς παράγοντες για την πρόοδο. Χωρίς σημαντική επένδυση σε πολιτικές που προάγουν τη γονεϊκότητα και τη φροντίδα των παιδιών, η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αναπόφευκτη. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε την αξία ενός πυκνού πληθυσμού και να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play