Η χρήση υποτίτλων αυξάνεται στις νέες γενιές, αναδεικνύοντας μια πολιτισμική μετατόπιση στη θέαση περιεχομένου. Η Τέιλορ Χάινι, 35 ετών, έχει αναπτύξει την ικανότητα να διαχειρίζεται την προσοχή της σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Ενώ η τηλεόραση προβάλλει τη σειρά της, η Χάινι χαϊδεύει τα κατοικίδιά της, ελέγχει το κινητό της ή τακτοποιεί τον χώρο της. Ωστόσο, δεν χάνει ούτε μια στιγμή από την πλοκή. Το μυστικό της; Οι υπότιτλοι. «Έτσι μπορώ να κάνω διάφορα πράγματα ταυτόχρονα και, όποτε κοιτάξω ξανά την οθόνη, ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει», εξηγεί μιλώντας στο Associated Press.
Η Χάινι δεν είναι μόνη της. Σύμφωνα με έρευνα του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, το 40% των Αμερικανών κάτω των 45 ετών χρησιμοποιούν συχνά υπότιτλους κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης. Αντίθετα, το ποσοστό μειώνεται σημαντικά στους ηλικιωμένους, με τους άνω των 60 να δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό ότι δεν τους χρησιμοποιούν ποτέ. «Πρόκειται για μια πολιτισμική μετατόπιση, καθώς οι νεότεροι συχνά μοιράζουν την προσοχή τους», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπάρμπερ, ηχολήπτης και πρόεδρος της Motion Picture Sound Editors.
Οι λόγοι για τη χρήση υποτίτλων ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι νεότεροι στρέφονται σε αυτούς κυρίως για να μπορούν να παρακολουθούν περιεχόμενο σε θορυβώδη περιβάλλοντα ή να κάνουν multitasking, ενώ οι μεγαλύτεροι τους προτιμούν για λόγους κατανόησης, όπως οι ξένες γλώσσες ή προβλήματα ακοής. Οι υπότιτλοι, πέρα από τη δυνατότητα multitasking, εξυπηρετούν και την ανάγκη για ακριβή κατανόηση του διαλόγου.
Από την άλλη, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι σύγχρονες παραγωγές έχουν αλλάξει τη χρήση ήχου. Οι ηθοποιοί υιοθετούν έναν πιο εσωτερικό και χαμηλό τόνο, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη την κατανόηση του διαλόγου. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από την ποιότητα του ήχου στις τηλεοράσεις, όπου συχνά ο ήχος εκπέμπεται προς τον τοίχο και όχι προς τον θεατή.
Η έρευνα δείχνει καθαρά τη διαφοροποίηση μεταξύ των γενεών: οι νεότεροι χρησιμοποιούν τους υπότιτλους για να συνδυάσουν πολλές δραστηριότητες, ενώ οι μεγαλύτεροι για να ακούσουν καλύτερα. Είναι εμφανές ότι οι υπότιτλοι δεν είναι πια μόνο εργαλείο για άτομα με αδυναμίες ακοής ή ξένες γλώσσες, αλλά έχουν εξελιχθεί σε νέα συνήθεια θέασης, ιδίως για τις νεότερες γενιές. Με την αύξηση της χρήσης τους, φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr