Ο Ζελένσκι ανακοινώνει συνάντηση με αξιωματούχους ΗΠΑ και Ουκρανίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την πρόθεση του να διαπραγματευθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κιθ Κέλογκ, αναφορικά με την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία θα συναντηθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Θα συζητήσουν το θέμα της συνάντησης Ζελένσκι–Πούτιν, καθώς και για πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση αυτών των εγγυήσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια μηνιαίως από τους συμμάχους του για την προμήθεια αμερικανικών όπλων στο πλαίσιο της στρατιωτικής του επιχείρησης κατά της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, εστιάζοντας κυρίως στην αεράμυνα και τη θαλάσσια ασφάλεια. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα συμμετάσχει στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Το σημαντικό είναι να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας που θα διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία δεν θα δέχεται πλέον επίθεση. Ο Κλίνγκμπαϊλ ανέφερε επίσης ότι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα αυτών των εγγυήσεων είναι η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού και η ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής όπλων.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να δείξει ενδιαφέρον για μια διαδικασία ειρήνευσης στον πλέον φονικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια, τονίζοντας ότι η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του Πούτιν. Παρά τις προτάσεις για εγγυήσεις που μπορεί να παρασχεθούν στην Ουκρανία μετά από μια ειρηνική συμφωνία, όπως η αποστολή στρατευμάτων από τη Γαλλία και τη Βρετανία, η συμμετοχή της Γερμανίας παραμένει αβέβαιη και ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr