Ζητείται αύξηση 50% στους φόρους αλκοόλ, αναψυκτικών και προϊόντων καπνού από τον ΠΟΥ

Ζητείται αύξηση 50% στους φόρους αλκοόλ, αναψυκτικών και προϊόντων καπνού από τον ΠΟΥ

Αύξηση 50% στους φόρους επιβλαβών προϊόντων προτείνει ο ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία και τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας. Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να διασωθούν αν οι κυβερνήσεις επιβάλλουν φόρους με σκοπό να αυξήσουν τις τιμές του αλκοόλ, των προϊόντων καπνού και των ζαχαρούχων ποτών κατά 50% μέχρι το 2035, σύμφωνα με την πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η επιβολή φόρου αμαρτίας, γνωστή και ως αυστηρή φορολόγηση επιβλαβών προϊόντων, θα ενίσχυε τη δημόσια υγεία και θα προσέφερε έσοδα για τα συστήματα υγείας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει 50 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως έως το 2050. Ο Τζέρεμι Φάραρ, βοηθός γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, τόνισε ότι οι φόροι υγείας είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ώρα να δράσουμε, καθώς ανακοινώνεται η πρωτοβουλία στη Σύνοδο για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης στη Σεβίλλη.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το αλκοόλ, τα καπνικά προϊόντα και τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης, ευθύνονται για το 75% των θανάτων παγκοσμίως. Τα έσοδα από τους νέους φόρους θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2035, χρηματοδοτώντας κρίσιμες υπηρεσίες υγείας.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία είναι σημαντική καθώς προτείνει συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης για τις τρεις κατηγορίες προϊόντων και συνοδεύεται από προτάσεις για τη σήμανση αλκοολούχων ποτών σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου, έναντι του γεγονότος ότι περίπου 800.000 θάνατοι στην Ευρώπη συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Στοχεύει επίσης στην ενημέρωση για τα ζαχαρούχα ποτά, τα οποία σύμφωνα με μελέτες ευθύνονται για 2,2 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη ετησίως.

Τα επιπλέον έσοδα από την επιβολή του φόρου αμαρτίας θα υποστηρίξουν τις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος να προσαρμοστούν σε νέες υγειονομικές προκλήσεις, ενισχύοντας τα συστήματα υγείας τους. Οι φόροι πρέπει να υπολογίζονται ανά περίπτωση και να λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό, αναφέρει ο οικονομολόγος του ΠΟΥ Γκιγέρμο Σάντοβαλ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play