Η έρευνα για τη δυνατότητα εξαγωγής πόρων από τη Σελήνη ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το έδαφος της Σελήνης μπορεί να προσφέρει ελπίδες για την υποστήριξη της ζωής. Ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογία που επιτρέπει την εξαγωγή νερού από το σεληνιακό έδαφος και τη χρήση του για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο και καύσιμα. Αυτή η διαδικασία εκμεταλλεύεται τη θερμότητα που παράγεται από τη μετατροπή του ηλιακού φωτός.
Η έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς θα μπορούσε να μειώσει το υψηλό κόστος μεταφοράς βασικών πόρων στη Σελήνη. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule της Cell Press, η μεταφορά ενός γαλονιού (3,78 λίτρα) νερού κοστίζει περίπου 83.000 δολάρια (71.230 ευρώ), ενώ ένας αστροναύτης χρειάζεται κατά μέσο όρο τέσσερα γαλόνια (15,14 λίτρα) την ημέρα. «Ποτέ δεν φανταστήκαμε πλήρως τη ‘μαγεία’ που διαθέτει το σεληνιακό έδαφος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Lu Wang.
Ωστόσο, η μελέτη αναφέρει ότι οι υπάρχουσες στρατηγικές εξόρυξης νερού από τη Σελήνη είναι ενεργοβόρες και δεν εξετάζουν επαρκώς την ποσότητα CO2 που απαιτείται. Το ακραίο περιβάλλον του φεγγαριού συνεχίζει να καθιστά δύσκολη τη συλλογή περισσότερων πόρων, λόγω των δραστικών θερμοκρασιακών διακυμάνσεων και της ακτινοβολίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το CO2 που εκπέμπεται από τους αστροναύτες δεν αρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους σε νερό, καύσιμα και οξυγόνο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr