Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, η Καρδίτσα μετατρέπεται σε ένα ζωντανό εργαστήρι τέχνης, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης, φιλοξενώντας το 2ο FOR WOMEN | Artivism Festival. Το καινοτόμο διανθρώπινο φεστιβάλ, που συνδυάζει την τέχνη και τον ακτιβισμό, θέτει ως κεντρικό στόχο την προώθηση της ισότητας και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των φύλων.
Η φιλοσοφία του φεστιβάλ βασίζεται στην πεποίθηση ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό μέσο έκφρασης, έρευνας και ενεργού συμμετοχής, δίνοντας φωνή στις ανάγκες, τα όνειρα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Το FOR WOMEN | Artivism Project φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας, διαλόγου και ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας κοινωνικά στερεότυπα και διακρίσεις.
Η Δημοτική Αγορά της πόλης μεταμορφώνεται στο Artivism Forum, τον πυρήνα του φεστιβάλ, όπου θα φιλοξενηθούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βιωματικά σεμινάρια, εργαστήρια για παιδιά, ομιλίες, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, δράσεις συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για εφήβους και ανοιχτές συζητήσεις με φορείς και ειδικούς.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με τοπικούς φορείς, ομάδες, οργανώσεις, κοινότητες και εθελοντές.
Η Βασιλένα Μητσιάδη, πρώην αντιδήμαρχος Τρικκαίων και υπεύθυνη χορηγιών και επικοινωνίας του φεστιβάλ, με δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), μοιράζεται τις σκέψεις της για την επερχόμενη διοργάνωση και τους στόχους που θέτει.
«Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Εμπνεύστρια όλου αυτού είναι η Αγγελική Τουμπανάκη, η οποία πέρα από τις σπουδές της πάνω στη μοριακή ογκολογία και τα διδακτορικά της στην ιατρική, έχει τρέλα με τη μουσική. Είναι τζαζ βοκαλίστρια, ερμηνεύτρια και καθηγήτρια φωνής. Από παιδί μυήθηκε εξάλλου στον προσκοπισμό, συμβάλλοντας ενεργά και σταθερά στο κοινωνικό σύνολο, είτε με μουσικές συναντήσεις στις Γυναικείες Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, είτε με προγράμματα θεραπείας της φωνής σε όσους το έχουν ανάγκη. »
Σχετικά με τις δράσεις που έχει ετοιμάσει η ομάδα για την Καρδίτσα είπε ότι «έχουν οργανώσει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά σεμινάρια, ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια για τα παιδιά. Είναι πολύ ουσιαστικό και σημαντικό για μας να δουλέψουμε με αυτή την ηλικία, με αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Θα υπάρχουν εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, όπου εμπλέκονται μέσα και οι τοπικοί φορείς. »
Στην Καρδίτσα υπάρχει το πρώτο Κέντρο Γυναικών στην Ελλάδα, με αυτόνομο νομικό καθεστώς. «Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών της Καρδίτσας είναι το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα. Είναι πολύ όμορφο, όταν πηγαίνεις σε μια πόλη να βλέπεις σιγά-σιγά πώς αρχίσουν να οργανώνονται μεταξύ τους γιατί θέλουν να κάνουν και αυτοί δράσεις. Είναι ωραίο να βλέπεις μικρές συλλογικότητες, σύλλογοι γυναικών, από χωριά -γιατί δεν θέλουμε να είναι μόνο οι κάτοικοι της πόλης- να εκδηλώνουν επιθυμία για να συμμετέχουν. »
Σχετικά με τα σχέδια της ομάδας έργου για το μέλλον του φεστιβάλ είπε ότι «παρά τις προτάσεις που έχουμε από διάφορες πόλεις, στόχος μας είναι να καταφέρουμε να πηγαίνουμε σε δύο πόλεις κάθε χρόνο. »
Κλείνοντας στάθηκε στο διακύβευμα του Φεστιβάλ επισημαίνοντας ότι «βασικοί μας άξονες είναι η τέχνη, η επιστήμη, η εκπαίδευση και η έρευνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ