Περισσότεροι από 8 στους 10 χρόνιους ασθενείς περιορίζουν τις δαπάνες τους για βασικές ανάγκες λόγω αυξημένων εξόδων υγείας. Η κατάσταση για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit, οι 9 στους 10 ασθενείς αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική τους φροντίδα. Ειδικότερα, το 80% των ασθενών έχει αναγκαστεί να περιορίσει τις δαπάνες του για τρόφιμα και ρούχα προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για περίθαλψη.
Οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες επιδεινώνουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να αναμένονται έως και δύο χρόνια από την έγκριση ενός φαρμάκου μέχρι την πραγματική του διάθεση στους ασθενείς. Η ημερίδα, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), έφερε στο προσκήνιο τις φωνές των ασθενών, που διεκδικούν καλύτερη πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε την ανάγκη για ασθενοκεντρικές πολιτικές που να διασφαλίζουν ότι ο ασθενής παραμένει στο επίκεντρο της θεραπείας του. «Χρειαζόμαστε πολιτικές που να λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία και τις ανάγκες των ασθενών», τόνισε. Αντίστοιχα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης νέων θεραπειών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επισημάνθηκαν επίσης οι σοβαρές ανισότητες που υφίστανται στο σύστημα υγείας, με αρκετούς ασθενείς να μην έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις απαραίτητες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις. Ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων κρίνεται ως αναγκαίος για την εξεύρεση λύσεων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr