Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα γενετικού ελέγχου νεογνών στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Πρόγραμμα πιλοτικής φύσεως, το οποίο στοχεύει στη συνολική εξέταση ενός αριθμού νεογνών στην Ελλάδα για 500 σπάνιες γενετικές ασθένειες, είναι το πρόγραμμα First Steps. Αυτή η πρωτοβουλία τέθηκε σε εφαρμογή το 2023 υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει και ότι δεν έχει υπογραφεί καμία τελική σύμβαση. Αυτό προήλθε από την αντίθεση της ιατρικής κοινότητας και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης σχετικά με την παραχώρηση DNA νεογνών για ανάλυση. Εντός του 2023, η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τη διαχείριση του προγράμματος έχει συνεδριάσει μόλις μία φορά, χωρίς να έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική πρόοδο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το πρόγραμμα πολύ απλά δεν θα ξεκινήσει. Η εκκρεμότητα της εφαρμογής της συμφωνίας θα παραμείνει μέχρι την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής.
Αναφέρθηκε επίσης ότι, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, 400 νεογέννητα βρέφη είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν για τις σπάνιες αυτές ασθένειες σε κλινικές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας. Η φιλοδοξία του κ. Γεωργιάδη είναι να βοηθήσει στην πρόληψη σπάνιων ασθενειών, εάν είναι δυνατόν να σωθούν ακόμη και μερικές ζωές.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τις καταγγελίες σχετικά με δήθεν κρυφές συμβάσεις ως ανυπόστατες και τόνισε ότι η προγραμματική σύμβαση δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία του γενετικού ελέγχου ως μέσου σωτηρίας ανθρώπινων ζωών και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να καταβάλει προσπάθειες για να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr