Τα χώματα της Αττικής είναι θαυματουργά και παράγουν πολλά αγροτικά καλούδια. Ένα από αυτά είναι τα σύκα που παράγονται μαζικά στην περιοχή του Μαρκόπουλου. Είναι αυτά που όχι τυχαία ονομάζονται «βασιλικά». Μεγάλα, ζουμερά, νόστιμα και αρωματικά, θεωρούνται κορυφαία και πολλοί παραγωγοί τα συσκευάζουν και τα εξάγουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν για την παρουσία των αγροτών στην Αττική, και είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η συμβολή τους.
Ο Γιάννης Μαγγανάς, συκοπαραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, φροντίζει τα κτήματα του σχεδόν καθημερινά. Αν και η συκιά δεν έχει εχθρούς και δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα, η περιποίηση είναι απαραίτητη. Έχει δικό του συσκευαστήριο και εξάγει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή του στο Καναδά, ποσότητες που κυμαίνονται από 60-100 τόνους. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η έλλειψη εργατών γης, γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής και καθιστά τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές απέναντι σε χώρες όπως η Τουρκία.
Η περιοχή ήταν παλαιότερα πλούσια σε παραγωγή προϊόντων όπως σταφύλια, κρασί, λάδι και ελιές, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι νέοι της Αττικής δεν βλέπουν μέλλον στα χωράφια. Η προοπτική της αγροτικής παραγωγής είναι ανησυχητική, καθώς οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργία λόγω των δυσκολιών και των οικονομικών προκλήσεων. Οι Μαρκοπουλιώτες είναι περήφανοι για τα μαύρα και βασιλικά σύκα τους, τα οποία θεωρούν σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Γιάννης Μαγγανάς αναφέρεται και στην προέλευση του όρου «Συκοφάντης», που παραπέμπει σε ανθρώπους που προστάτευαν τα σύκα από την παράνομη εξαγωγή τους. Η έκκληση του προς την Πολιτεία είναι για άμεση στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ