Αναγκαία δράση για την οδική ασφάλεια: Προσωπική ευθύνη και πολιτικές προτεραιότητες

Αναγκαία δράση για την οδική ασφάλεια: Προσωπική ευθύνη και πολιτικές προτεραιότητες

Με σύνθημα «Κάντε το περπάτημα και το ποδήλατο ασφαλή μέσα μεταφοράς», ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τιμά φέτος την 8η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, εστιάζοντας στην ασφαλή μετακίνηση με τα πόδια και το ποδήλατο. Η εβδομάδα αυτή προάγει τη σημασία της δημιουργίας ασφαλών υποδομών και της εκπαίδευσης για την προστασία των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη χρήση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, τονίζει την ανάγκη για βελτίωση των υποδομών: «Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχουμε ένα ασφαλές κυκλοφοριακό περιβάλλον. Ειδικά με το περπάτημα και την ποδηλασία, πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου».

Η εβδομάδα αυτή είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς οι πόλεις παγκοσμίως προσπαθούν να επανασχεδιάσουν τις υποδομές τους, προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια και να μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτων και αναπηριών.

Η σημασία της προώθησης του περπατήματος και της ποδηλασίας για τις μετακινήσεις στις πόλεις είναι αδιαμφισβήτητη. Η ποδηλασία ενισχύει την υγεία και συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η κα Δανέλλη-Μυλωνά εξηγεί ότι το Ινστιτούτο συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου σχεδίου δράσης για την οδική ασφάλεια ως συμβουλευτικό όργανο του ΟΗΕ και εστιάζει σε έξι πυλώνες, με σημαντικούς την ασφαλή οδική υποδομή και τη βελτίωση των πολυτροπικών μεταφορών.

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου, όπως το «Ασφαλώς κυκλοφορώ» για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ενισχύεται η κυκλοφοριακή αγωγή με στόχο τη σωστή και υπεύθυνη χρήση του ποδηλάτου.

Αμφότεροι συμφωνούν ότι η αλλαγή νοοτροπίας και η εκπαίδευση γύρω από την οδική ασφάλεια είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής παιδείας και την πρόληψη των ατυχημάτων. «Το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι ένα θέμα προσωπικής ευθύνης αλλά και πολιτικής προτεραιότητας», καταλήγει η κυρία Δανέλλη-Μυλωνά.

Loading

Play