Ανακαλύπτοντας την ομορφιά της υπαίθρου: Από την Αθήνα στη λουλουδένια ζωή της Φίλιας

Ανακαλύπτοντας την ομορφιά της υπαίθρου: Από την Αθήνα στη λουλουδένια ζωή της Φίλιας

Ο Δημήτρης και η Ελένη Συβρή, πριν από λίγα χρόνια, εγκατέλειψαν την Αθήνα και επέστρεψαν στο κτήμα του παππού Γιώργου στην ορεινή Φίλια της Δυτικής Λέσβου. Από τότε, η ζωή τους έχει μετατραπεί σε μια πραγματικά λουλουδένια εμπειρία.

Συναντήσαμε την Ελένη Συβρή νωρίς το πρωί, καθώς επέστρεφε από τους ροδώνες της στο κτήμα τους στη θέση Σταλός της Φίλιας, όπου καλλιεργεί μια ελληνική ποικιλία τριαντάφυλλων με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, φυτεύουν νέα κλήματα της τοπικής ποικιλίας και κάποιες συκιές. Ακολουθούν αγροοικολογικές πρακτικές και τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, εξασφαλίζοντας ότι το κτήμα τους δεν χάνει χώμα και νερό.

Στην οικοτεχνία τους, παράγουν προϊόντα χωρίς πρόσθετα, όπως ροδόσταγμα από τριαντάφυλλα, ξύδι με τριαντάφυλλο και πετιμέζι σταφυλιού και σύκου, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές και ήπιες μεθόδους, διασφαλίζοντας ότι δεν απορρίπτεται τίποτα στο περιβάλλον.

Η συλλογή των τριαντάφυλλων, των σύκων και των σταφυλιών γίνεται με το χέρι, και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Η Ελένη Συβρή, σε δηλώσεις της, ανέφερε πως το ροδόσταγμα είχε ιστορικά καλλυντική και φαρμακευτική χρήση, ενώ σήμερα έχει εξελιχθεί σε βραβευμένο προϊόν με πολλές εφαρμογές.

Το κτήμα των Συβρή είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της Λεσβιακής υπαίθρου, διατηρώντας παραδοσιακά στοιχεία όπως το αλώνι και το γκιόλι, με τη θέα του χωριού να αποπνέει μοναδική ομορφιά.

Εντός του οικισμού Φίλια, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια παραγωγής και να αποκτήσουν προϊόντα που τους ενθουσιάζουν.

Η καλύτερη περίοδος για επίσκεψη είναι τον Μάιο για τη συλλογή ροδοπετάλων, τον Σεπτέμβριο για σύκα και τον Οκτώβριο για τρύγο και παραγωγή πετιμεζιού.

Loading

Play