Κατάλογος ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος:
1. Ποιο πρόβλημα έχει προκύψει με τους οικισμούς;
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε, με μια σειρά αποφάσεών του το 2017, το 2019 και το 2022, τα όρια οικισμών στο Λασίθι, το Πήλιο και την Πάρο, τα οποία είχαν καθοριστεί με αποφάσεις Νομαρχών. Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν τους συγκεκριμένους οικισμούς σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια επί σειρά ετών. Επίσης, έθεσαν σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων 12.000 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια.
2. Τι προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
Το ΠΔ καθόρισε τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών προ του 1983 και κάτω των 2.000 κατοίκων. Με το νέο ΠΔ αποκαταστάθηκε η αξία των ιδιοκτησιών και εμπεδώθηκε η ασφάλεια δικαίου στους οικισμούς της χώρας μας.
3. Το ΠΔ αφορά όλους τους οικισμούς της χώρας;
Όχι, από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ εξαιρούνται οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων, οι νέοι οικισμοί μετά το 1983 και οι παραλιακοί οικισμοί που εντάσσονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.
4. Ποιο είναι το ζήτημα που ανέκυψε κατά την επεξεργασία του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας;
Το ζήτημα ανέκυψε κατόπιν της απόρριψης από το ΣτΕ της Ζώνης Γ, που αφορούσε αδόμητα ακίνητα στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
5. Ποια είναι η λύση που προκρίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
Το Υπουργείο προτείνει την εισαγωγή δύο νέων πολεοδομικών εργαλείων, τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη σταθερότητα της σχέσης κράτους-πολίτη.
6. Τι προβλέπουν τα δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία;
Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (Ζ.Α.Ο.) αφορά οικισμούς μέχρι 700 κατοίκους και επιτρέπει τη διεύρυνση των ορίων τους. Η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων (Π.Ε.Χ.) αφορά οικισμούς με πληθυσμό 701-2000 κατοίκους και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.
7. Για ποιο λόγο το Υπουργείο εισάγει αυτή τη ρύθμιση τώρα;
Η υπογραφή του ΠΔ είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση οργάνωσης του χώρου στο ελληνικό κράτος.
8. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση είναι αποσπασματική ή μέρος μίας ευρύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης;
Στη χώρα μας συντελείται ουσιαστική πολεοδομική μεταρρύθμιση, με προϋπολογισμό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και περιλαμβάνει 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και 12 Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ