Απόφαση ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναστολή ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Απόφαση ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναστολή ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Αντισυνταγματική κρίθηκε η αναστολή ΑΦΜ λόγω φοροδιαφυγής από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντισυνταγματική θεωρείται η αναστολή ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ, όπως αυτή προβλέπεται από νόμο του 2013, για τους φορολογούμενους που διαπιστώνεται ότι φοροδιαφεύγουν, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου παρέχουν υπερβολικές εξουσίες στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος μπορεί να αναστείλει τον ΑΦΜ ενός φορολογούμενου με οφειλές, χωρίς να ορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτό συνιστά βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου, φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία κατ’ ουσίαν ισοδυναμεί με απαγόρευση άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας. Οι δικαστές επισήμαναν ότι, αν και ο νόμος έχει τροποποιηθεί, η αλλαγή αφορά μόνο το χρονικό όριο παγώματος του ΑΦΜ σε πέντε χρόνια.

Η προσφυγή που οδηγήθηκε στο ΣτΕ προήλθε από εταιρεία που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του νόμου, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις. Με την υπ’ αριθμόν 869/2025 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πρόεδρος Μ. Πικραμένος, εισηγήτρια η Σύμβουλος Ε. Σκούρα), αποφασίστηκε ότι οι διατάξεις του ν. 4174/2013, που παρέχουν τη δυνατότητα αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ, είναι αντισυνταγματικές.

Η αναστολή χρήσης ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ λόγω φοροδιαφυγής συνιστά βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ρύθμιση του νόμου δεν περιλαμβάνει τις απαραίτητες εγγυήσεις και την αρχή της αναλογικότητας, αποτελώντας στην ουσία εν λευκώ εξουσιοδότηση προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων, χωρίς περιορισμούς στην αρμοδιότητά του.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play