Αργολίδα: Σπάνια αράχνη-πασχαλίτσα εντοπίστηκε στους Μύλους – Ποιες είναι οι κίνδυνοι

Αργολίδα: Σπάνια αράχνη-πασχαλίτσα εντοπίστηκε στους Μύλους – Ποιες είναι οι κίνδυνοι

Σπάνια αράχνη-πασχαλίτσα εντοπίστηκε στην Αργολίδα, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων. Μια σπάνια αράχνη-πασχαλίτσα έκανε την εμφάνισή της στους Μύλους στην Αργολίδα την Τρίτη, 13 Μαΐου, εντυπωσιάζοντας τους κατοίκους με τα ιδιαίτερα χρώματά της. Το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο και σπάνιο, με ήπιο δηλητήριο που δεν βλάπτει την υγεία του ανθρώπου. Σε αντίθεση με τις μέλισσες και τις σφήκες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε άτομα με αλλεργίες, η αράχνη αυτή παραμένει σχετικά ακίνδυνη.

Η αράχνη-πασχαλίτσα, γνωστή επιστημονικά ως Eresus cinnaberinus, έχει διάρκεια ζωής περίπου τρία χρόνια και τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους σε ομάδες των 80 μέσα στο λαγούμι τους. Οι νεαρές εκκολαπτόμενες αράχνες τρέφονται με έμεσμα της μητέρας τους και στη συνέχεια την σκοτώνουν όταν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή. Το συγκεκριμένο είδος έχει χωριστεί σε τρεις υποκατηγορίες και θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση από τη δεκαετία του ’90.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το είδος είχε σχεδόν εκλείψει από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου είχε απομείνει μόνο μια αποικία με 56 αράχνες. Επίσης, είναι προστατευόμενο είδος στο Βέλγιο, όπου είχε εξαφανιστεί το 1896 και επανακαλύφθηκε το 2009 στην πόλη Λομέλ. Στην Ελλάδα, οι πρώτες αναφορές για την Eresus cinnaberinus χρονολογούνται το 2016, με την αράχνη να καταγράφεται πλέον και στη Λαμία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play