Η έρευνα της FloodHUB αναδεικνύει την κρίση λειψυδρίας στην Αττική, προειδοποιώντας για επείγουσες δράσεις. Τα υδατικά αποθέματα στην Αττική πλησιάζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως επιβεβαιώνει η πρόσφατη ανάλυση της υπηρεσίας FloodHUB της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΔΕ/ΕΠΕΑ για το σύστημα ύδρευσης στην Αθήνα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι υδάτινοι πόροι της περιοχής βρίσκονται υπό πολύ μεγάλη πίεση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το euronews, το σύστημα ύδρευσης αντλεί νερό από τέσσερα κύρια φράγματα: Μόρνος, Εύηνος, Υλίκι και Μαραθώνας.
Ο Μόρνος είναι η κύρια πηγή ύδρευσης, παρέχοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού που καταναλώνεται, ενώ ο Εύηνος λειτουργεί ως ενισχυτής μέσω της σήραγγας Εύηνος-Μόρνος. Η υπηρεσία FloodHUB αξιολόγησε τις υδρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες στις δύο κύριες δεξαμενές που τροφοδοτούν το σύστημα ύδρευσης της Αθήνας προκειμένου να εκτιμήσει τον βαθμό υδρολογικής πίεσης και ξηρασίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και κλιματικά στοιχεία για να αναλύσουν την κατάσταση των δεξαμενών.
Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι οι δεξαμενές βρίσκονται σε υποχώρηση, με επίπεδα πληρότητας κοντά στο 60%. Αυτή η μείωση ενισχύει την υδρολογική πίεση στο σύστημα και αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κρίσης λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η χώρα κατατάσσεται 19η παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας, με σοβαρές προκλήσεις να προέρχονται από τον τουρισμό, τη γεωργία και τις παλαιωμένες υποδομές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr