Παράνομες δραστηριότητες σε παραλίες της Χαλκιδικής και οι έλεγχοι του υπουργείου για την προστασία του αιγιαλού. Η Χαλκιδική, σε συνδυασμό με την Ανατολική Αττική και την Πρέβεζα, κατατάσσεται στις κορυφαίες περιοχές για καταγγελίες σχετικά με την παράνομη κατάληψη αιγιαλού από επιχειρηματίες beach bar. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Mega, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 5.500 καταγγελίες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας My Coast για παραβιάσεις στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.
Οι παραβιάσεις καταγράφονται σε όλη την επικράτεια, με τα περισσότερα περιστατικά να σχετίζονται με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυθαιρεσίας περιλαμβάνει παράνομες κατασκευές σε καταπατημένους αιγιαλούς και οργανωμένα παραλιακά καταστήματα που λειτουργούν με άδεια αναψυκτήριου.
Όσον αφορά τις καταγγελίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει ότι οι υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί είναι σχεδόν το 50% έως 55% του συνόλου, και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που φτάνουν έως και 60.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρηματίες που επαναλαμβάνουν τις παραβάσεις αποκλείονται από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για περίοδο έως και επτά ετών.
Στο τελευταίο συμβάν, ιδιοκτήτης beach bar στη Σιθωνία Χαλκιδικής ξανάνοιξε την επιχείρησή του λίγες ώρες μετά το λουκέτο που του επιβλήθηκε ως αποτέλεσμα παράνομης λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης και η μητέρα του συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να νομιμοποιήσει τη δραστηριότητά του αλλά δεν πρόλαβε να το πράξει.
Εν τω μεταξύ, καταγγελίες από κατοίκους στον Πλατανιά Χανίων αναφέρουν ότι σε προστατευόμενη παραλία Natura, θαλάσσιες χελώνες γεννούν ανάμεσα σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, παραβιάζοντας την νομοθεσία που απαιτεί το 40% της περιοχής να παραμένει ελεύθερο για το οικοσύστημα.
Η κατάσταση γύρω από την παράνομη εκμετάλλευση των παραλιών δείχνει να επιδεινώνεται, παρά τις δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση των παραβάσεων, καθώς από τις 5.500 καταγγελίες, μόλις οι μισές έχουν ελεγχθεί.
Πηγή περιεχομένου: in.gr