Ο Χρήστος Μαυρίκης παρουσιάστηκε ενώπιον του ανακριτή, καθώς φέρεται να είναι ο αποστολέας επιστολής που εστάλη σε δικαστικό του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, το περιεχόμενο της επιστολής εμπεριείχε υπαινιγμούς περί ανταμοιβής, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαστής θα συνέβαλε σε ευνοϊκή έκβαση για μια αστική διαμάχη σχετική με ακίνητο υψηλής αξίας.
Προηγουμένως, ο κ. Μαυρίκης είχε παρουσιαστεί στον Εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή. Το άρθρο 237 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι η υπόσχεση προσφοράς παράνομου ωφελήματος προς δικαστικό έχει την ίδια ποινική βαρύτητα με την υλοποιημένη παροχή. Η σχετική διάταξη ορίζει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, καθώς και χρηματική ποινή, για οποιονδήποτε προσφέρει ή υπόσχεται άμεσα ή διαμεσολαβητικά ωφέλημα σε δικαστικό λειτουργό, με σκοπό «την ενέργειά του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του κατά την απονομή της δικαιοσύνης».
Στην επίμαχη επιστολή, στην οποία ο Χρήστος Μαυρίκης φέρεται να κατονομαζόταν ρητά, περιλαμβανόταν ο κωδικός της υπόθεσης και γινόταν αναφορά ότι ο αποστολέας θα ελάμβανε το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ ως προμήθεια για μεσιτική δραστηριότητα, σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης και ολοκλήρωσης της πώλησης του ακινήτου που αποτελεί αντικείμενο της διαφοράς.
Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση ή προσπάθεια δωροδοκίας του δικαστικού.
Ποιος είναι ο Χρήστος Μαυρίκης
Ο Χρήστος Μαυρίκης τον Απρίλιο του 1993 είχε καταγγείλει για πρώτη φορά στα ΜΜΕ, ότι κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε τόσο τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και μια σειρά πολιτικών προσώπων.
Τον Ιανουάριο του 1994, μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συστήθηκε προανακριτική επιτροπή, που πρότεινε την παραπομπή στο δικαστήριο του Κων. Μητσοτάκη αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε όμως η υπόθεση να μην φτάσει στο Ειδικό Δικαστήριο και έτσι απηλλάγησαν και τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Νίκος Γρυλλάκης και ο Χρήστος Μαυρίκης.
Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί το 1998 για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία σε βάρος των επιχειρηματιών Γ. Δαλακούρα και Δ. Μπέη καθώς και του εκδότη-διευθυντή του “Αδέσμευτου Τύπου” Δημήτρη Ρίζου.