Χρήστος Ταραντίλης: Η σημασία καθορισμού κρίσιμων τομέων καινοτομίας για την Ελλάδα

Χρήστος Ταραντίλης: Η σημασία καθορισμού κρίσιμων τομέων καινοτομίας για την Ελλάδα

Η στρατηγική καινοτομίας της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί σε τομείς κομβικής σημασίας, προωθώντας την κάθετη ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως επισήμανε ο εταίρος της ΕΥ (Ernst and Young) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, σε διεθνές φόρουμ για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στα Ιωάννινα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε τη δομή και τα οφέλη των κάθετων οικοσυστημάτων καινοτομίας, εξηγώντας ότι ένα κάθετο οικοσύστημα λειτουργεί ως εξειδικευμένο δίκτυο οργανισμών και οντοτήτων, που εστιάζει σε έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως η αγροδιατροφή, η υγεία, η ενέργεια και η εθνική άμυνα, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας μέσω συνεργασιών και ανταλλαγής γνώσης.

Ο κ. Ταραντίλης παρουσίασε τα κύρια πλεονεκτήματα της κάθετης ανάπτυξης της καινοτομίας, τονίζοντας τη σημασία της βαθιάς γνώσης και εξειδίκευσης των συμμετεχόντων σε έναν τομέα. Ειδικότερα, ανέφερε:

  • Τη σε βάθος ανάλυση της αγοράς, που βοηθά τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις και τις ανάγκες του τομέα τους, αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Την ταχύτερη δοκιμή και αποδοχή νέων ιδεών, επιταχύνοντας τον κύκλο δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Τη στενή και αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητών και κυβερνητικών φορέων, που προάγει την συλλογική μάθηση από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες.
  • Την κατανόηση των κανονιστικών και λειτουργικών απαιτήσεων του τομέα, που βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων και στην πραγματοποίηση επενδύσεων με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.
  • Ο κ. Ταραντίλης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην έρευνα που διεξάγεται στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, τονίζοντας ότι η καινοτομία απαιτεί την αποδέσμευση της έρευνας από το δημόσιο λογιστικό, προκειμένου οι ερευνητές και οι επιχειρηματίες να έχουν την ελευθερία να πειραματίζονται και να αναπτύσσουν τις ιδέες τους ταχύτερα.

    Loading

    Play