Από εδώ και πέρα, το συγκεκριμένο επίδομα θα χορηγείται σε όλους όσοι παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας λόγω κώφωσης ή βαρηκοΐας 67% και άνω, χωρίς περιορισμό ηλικίας.
Τέλος σε μια χρόνια αδικία που βάρυνε τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες δίνει η Κυβέρνηση, θεσπίζοντας νέο πλαίσιο ενίσχυσης. Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το επίδομα βαρηκοΐας/κώφωσης — ύψους 391 ευρώ μηνιαίως — επεκτείνεται πλέον και στους πολίτες ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν ήταν δικαιούχοι.
Από εδώ και πέρα, το συγκεκριμένο επίδομα θα χορηγείται σε όλους όσοι παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας λόγω κώφωσης ή βαρηκοΐας 67% και άνω, χωρίς περιορισμό ηλικίας.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά αύριο, Τρίτη 6 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλουν αίτηση έως και τις 31 Οκτωβρίου 2025, θα λάβουν το επίδομα με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου 2025. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν είτε:
-στα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας
-είτε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΑ.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 1.200 πολιτών που έως τώρα αποκλείονταν από τη συγκεκριμένη παροχή. Αξίζει να σημειωθεί πως η καθολική επέκταση του επιδόματος είχε ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Απριλίου, «κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Ίδρυμα». Κωφών συνόδευε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Με την αλλαγή αυτή:
-Διασφαλίζεται ίση πρόσβαση στην οικονομική στήριξη για όλους τους πολίτες με προβλήματα ακοής.
-Όλοι οι δικαιούχοι με αναπηρία 67% και άνω λαμβάνουν πλέον το επίδομα των 391 ευρώ μηνιαίως.
-Η ρύθμιση εντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και ικανοποιεί χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.
-Έχουν προβλεφθεί 1,060 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, με ετήσια επιβάρυνση 5,5 εκατ. ευρώ, χωρίς επιπτώσεις σε άλλες παροχές.
-Καταργούνται παλαιές ΚΥΑ των ετών 1973, 1982 και 2013, που διαιώνιζαν διακρίσεις και γραφειοκρατία.
Πρόσθετα μέτρα και υπηρεσίες στήριξης
Η νέα ρύθμιση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για καθολική προσβασιμότητα και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Ενδεικτικά:
-Το πρόγραμμα «Relay» εξυπηρετεί ήδη 12.000 χρήστες με δωρεάν απομακρυσμένη διερμηνεία.
-Σε 28 δημόσιους χώρους λειτουργούν σταθμοί εξυπηρέτησης με tablets για άμεση διερμηνεία.
-Τα Κέντρα Έγκαιρης Παρέμβασης στηρίζουν παιδιά με απώλεια ακοής και τους γονείς τους.
-Επέκταση των δράσεων για Προσωπικό Βοηθό, διερμηνείς νοηματικής και ειδικές υπηρεσίες σε δημόσιες δομές.
Με αφορμή την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, βάζουμε τέλος στις ηλικιακές διακρίσεις για τα άτομα με προβλήματα ακοής. Με τη ρύθμιση αυτή, αποκαθιστούμε μια χρόνια αδικία απέναντι σε εκατοντάδες ανθρώπους που δεν λάμβαναν το επίδομα μόνο λόγω ηλικίας. Από σήμερα, το επίδομα θα το λαμβάνουν όλοι, χωρίς εξαιρέσεις.»